EU ställer hårdare krav på grytlappen

Publicerad 2016-09-07

Grytlappen är satt under lupp.

En ny EU-förordning gör om det klassiska kökstillbehöret till ”personlig skyddsutrustning” vilket ställer nya krav på dokumenterad säkerhet. 

Men den som virkar grytlappar i hemmets skyddade vrå kan andas ut – den klassiska grytlappen är undantagen.

Sedan många år finns en mängd EU-regler som ska garantera att produkter som används i yrkeslivet, exempelvis flytvästar, hörselskydd, skydd för sågar eller liknande, på riktigt skyddar användaren.

Nu utvidgas bestämmelserna för privat bruk.

Enligt en ny EU-förordning som nyligen antogs av unionens parlament och ministerråd ska alla som säljer personlig skyddsutrustning som exempelvis grillvantar och grytlappar kunna visa att lappen uppfyller EU:s grundläggande säkerhetskrav, rapporterar Sydsvenskan.

Oklar gränsdragning för grytlappen

Den innebär att alla grytlappsförsäljare fortsättningsvis måste kunna visa att de provats och lever upp till EU:säkerhetsstandard. Detta genom att förse dem med någon form av identifieringsmärkning, det vill säga typnummer, partinummer, serienummer eller annan märkning, antingen på själva grytlappen eller i ett medföljande dokument.

Säkerhetskravet är till för att försäkra den matlagande europén att grytlappen skyddar mot hög värme, men det riskerar att skapa lätt förvirring för hemmavirkare.

Men det ska nödvändigtvis inte straffa den händige som vill göra en god gärning eller bedriva försäljning av grytlappar i mindre skala.

Det finns nämligen ett undantag för den klassiska, hemvirkade grytlappen som gör att det fortfarande är fritt fram att tillverka och sälja på kommande julmarknader. Om lappen inte gör anspråk på att ha en skyddande funktion kan den i stället gå under benämningen ”dekorativ hantverksprodukt” och då gäller inte förordningen.

Så länge en grytlapp endast är tänkt att vara dekorativ och inte användas som skydd mot hetta behöver den inte EU:s särskilda CE-märkning, skriver Sydsvenskan. En juridisk gränsdragning som dock är något oklar.

EU-förordning 2016/425 träder i kraft 2018.