Så förbereder du dig på svininfluensa-tider

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-18

Statsepidemiologen svarar

Oron för svininfluensan har tagit ny fart i och med skol- och jobbstarten.

Och upp till 40 procent av svenskarna kan drabbas av den nya influensan i höst – då är det bra att veta vad som gäller.

Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet svarar på några vanliga frågor.

Sverige har hittills varit relativt förskonat från den nya influensan A(H1N1) på grund av semestertiderna.

I höst kan vi dock räkna med sjukdom:

– Vi räknar med att mellan 20 och 40 procent av Sveriges befolkning kommer att smittas av svininfluensan, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Det är drygt 3-4 gånger fler än av en vanlig höstinfluensa.

Annika Linde säger att förskolor, skolor och arbetsplatser ska hålla öppet som vanligt även när smittan florerar.

Förskolor öppna

– Det går inte att förebygga smitta genom att stänga exempelvis förskolor. I stället är det viktigt att de som är sjuka är hemma och att alla är noga med hygienen, säger Linde.

Blir barnet sjukt gäller samma råd som vid en vanlig influensa.

– Men blir barnet svårt sjukt, får hög feber och andas häftigt ska man så klart uppsöka sjukhus.

Ska man hålla känsliga barn hemma om det går svininfluensa på förskolan?

– Har du ett barn med nedsatt immunförsvar eller som är svårt astmatiskt så bör du rådgöra med läkare, säger Annika Linde.

Vaccin i faggorna

Under den sista veckan i september och första veckan i oktober ska det nya svininfluensavaccinet levereras till Sverige och vaccineringarna kan påbörjas.

Hur vet man när det är dags?

– I vissa landsting skickar man ut kallelser till dem som befinner sig i riskgrupperna. I andra får man själv hålla utkik efter när man kan börja vaccinera sig.

Tillhör man en riskgrupp löper man en högre risk att bli allvarligt sjuk av influensan.

Vilka är riskgrupperna?

– Personer med hälsoproblem av typen kronisk hjärt-kärlsjukdom, kronisk lungsjukdom, svårinställd diabetes, nedsatt immunförsvar eller immunsjukdomar som hiv och neuromuskulära sjukdomar, säger Annika Linde.

Även gravida personer och barn med barn med nedsatt immunförsvar, kronisk njursjukdom, hiv/aids, diabetes, astma eller andra lungsjukdomar betecknas som "riskgrupper".

Frågor & svar om svininfluensan

Skolor och dagis öppnar efter semestrarna. Är det nu smittspridningen tar fart?

Det är mycket troligt. Än så länge har främst utlandsresenärer smittats. Den inhemska spridningen brukar börja med utbrott på dagis och skolor. Därefter sprids det till föräldrar och far- och morföräldrar. Exempel på det finns i England, Spanien och USA.

Hur snabb är spridningen?

Från det att influensan fått fäste i Nya Zeeland tog det fem-sex veckor innan toppen med flest antal fall nåddes. Men det är oklart hur ”fått fäste” definieras. Och det är svårt att veta om antalet rapporterade fall överensstämmer med verkligheten.

Borde skolor och dagis stängas för att häva spridningen?

Nej. Om föräldrarna stannar hemma med barnen skulle samhällskostnaden bli stor. Troligen skulle många ta med sig barnen till jobbet och då skulle smittan spridas minst lika fort.

När kommer vaccinet till Sverige?

Tillverkaren har lovat att de första leveranserna ska komma i slutet av september.

Är det inte för sent då?

Självklart skulle det vara bäst om vaccinet varit här för länge sedan. Men troligen har de flesta inte hunnit smittas i slutet av september.

Vad kommer massvaccineringen att kosta?

Varje dos kostar 65 kronor och det krävs två doser per person. Totalt beräknas kostnaden uppgå till 1,3 miljarder kronor.

Vem betalar?

Det är ännu oklart. Förhoppningar finns att regeringen ska skjuta till pengar, men hittills ser det ut som att landstingen får stå för notan.

Blir det gratis för enskilda att vaccinera sig?

Ingen som vet. I slutet av veckan beslutar Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, om rekommendationer om patientavgifter till landstingen. Men även om SKL rekommenderar att vaccinet ska vara gratis är det upp till landstingen själva att besluta. Det kan alltså bli så att vissa landsting tar betalt, medan andra bjuder på vaccinet.

Vilka grupper får förtur?

Hälso- och sjukvårdspersonal, polis, bankanställda, renhållare och personer som jobbar med elektricitet kommer att prioriteras. Dessutom ska kroniskt sjuka och försvagade personer ges vaccin tidigare än andra.

Får inte barn och gravida förtur?

Osäkert, eftersom riskerna med bieffekter av vaccinet för dessa grupper ännu inte är fullt utredda.

Äldre då?

Den nya influensan drabbar främst personer under 30 år. Äldre personer har utsatts för fler vanliga säsongsinfluensor, där vissa virusvarianter liknar den nya influensan. Därför har äldre fått ett visst skydd naturligt.

Hur lång tid tar det innan man är skyddad?

Ungefär en vecka efter första dosen har man halvbra skydd. Andra dosen tas tre veckor efter den första och den tillgodogörs något snabbare.

Källor: Maria Brytting, ansvarig för diagnostiken av svininfluensan på Smittskyddsinstitutet. Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet. Jan Liliemark, professor vid Läkemedelsverket. Martin Holmberg, läkare på Socialstyrelsens smittskyddsenhet. Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting. Peter Rönnerfalk, chefläkare och ansvarig för influensainsatserna i Stockholms läns landsting.

Följ ämnen i artikeln