Vulkanutbrott hotar på Island

Uppdaterad 2014-08-20 | Publicerad 2014-08-19

Tusentals jordskalv har inträffat i vulkanen Bárdarbunga på Island de senaste tre dygnen.

Landets meteorologiska myndighet har höjt risknivån till en fyra på en femgradig skala - och börjat evakuera närliggande områden.

– Det kan bli ett explosivt utbrott. Eyjafjallajökull var måttligt, den här vulkanen har potential för betydligt större utbrott, säger Reynir Bödvarsson på Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet.

Surfar du i mobilen? Se grafiken över vulkanen här.

För fyra år sedan lamslogs flygtrafiken i sex dygn när vulkanen Eyjafjallajökull spred aska över Europa.

Nu hotas Island av ytterligare utbrott.

1400 jordskalv sedan i lördags

Under glaciären Vatnajökull, den största i Europa med sina 8000 kvadratkilometer, har det sedan i lördags inträffat omkring 1400 jordskalv i vulkanen Bárdarbunga.

De kraftigaste skalvet mätte 3,8 på Richerskalan och inträffade natten mot måndagen.

– Det står helt klart att magma tränger sig ut genom jordskorpan, säger Reynir Bödvarsson på Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet.

Grafiken här ovanför visar små jordskalv som har registrerats i vulkanområdet de senaste dagarna. Du kan också följa all seismisk aktivitet direkt via den här sajten.

"Kan leda till översvämningar"

Islands metrologiska myndighet har uppmanat människor att hålla sig borta från området på grund av den ökade seismiska aktiviteten. Myndigheten har även höjt risknivån för utbrott till fyra på en femgradig skala. Under tisdagen har områden norr om glaciären Vatnajökul börjat evakueras. Samtidigt har räddningstjänsten på Island satts i högsta beredskap.

– Ovanpå vulkanen ligger den här mycket tjocka glaciären. Sker ett utbrott kan stora mängder is smälta till vatten, vilket kan leda till översvämningar. Ett annat scenario är att isen minskar kraften innan magman kommer hela vägen ut och att det då inte blir någonting, säger Bödvarsson.

Skulle Bárdarbunga få ett större utbrott hotas åter igen flygtrafiken i stora delar av Europa.

– Det kan bli ett explosivt utbrott. Eyjafjallajökull var måttligt, den här vulkanen har potential för betydligt större utbrott. Hur det påverkar flygtrafiken beror på vindriktningar. Om det, som i fallet med Eyjafjallajökull, blåser nord eller nordvästliga vindar kan ett liknande scenario inträffa. Den riktningen är förvisso inte jättevanlig, men det finns en risk.

"Kan ske inom de närmsta timmarna"

2011 fick en annan vulkan ett utbrott i glaciärområdet. Även då kastades stora mängder aska upp i luften, men tack vare en gynnsam vindriktning påverkades aldrig flygtrafiken.

– Man kan inte beräkna det här med stor noggrannhet. Ett utbrott kan ske inom de närmaste timmarna eller närmaste dagarna. Processerna är igång. Man har en noggrann bevakning av aktivitet och flygtrafiken är informerad. Man avvaktar, säger Bödvarsson.

Grafiken du ser överst i artikeln är gjord av utvecklaren Aitor García Rey som bor på Island. Informationen kommer från Islands meteorologiska institut.