Löfvens sex svåra veckor i toppen

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-10-27

Båtgift, islamistanklagelser, KU-anmälan och klimatflopp.

Och stort ras i väljaropinionen.

Statsminister Stefan Löfven har inte haft någon smekmånad under sina sex första veckor på toppen.

I går var det sex veckor sedan valet som gjorde Stefan Löfven till statsminister.

Perioden har på många sätt varit tuff för S-ledaren:

Kritik mot V-dumpning

Redan dagen efter valet avspisade Stefan Löfven abrupt Vänsterpartiet som regeringspartner. Kritiken var hård från många håll. LO-fackförbundet Pappers sa bland annat att deras medlemmar hellre ser samarbete med V än med MP. Inte minst V-ledaren själv var irriterad.

– Löfven begår ett stort misstag, sa Sjöstedt och framhöll tydligt att V från och med nu kommer att vara ett oppositionsparti.

Dumpades av Alliansledarna

I sina försök att bilda ny regering sträckte Löfven ut en välkomnande hand till främst C och FP. På fredagen efter valet träffade han alla Alliansledarna på rad – som en efter en kom ut och deklarerade för pressen att de tänkte fortsätta som en enad stark Allians i opposition, och att ingen tänkte samarbeta kring den ödesdigra budgetpropositionen för att motverka SD:s vågmästarroll.

Kaos i EU-nämnden

Löfven åker på sitt första EU-toppmöte med ett nederlag i ryggen, då han inte fått stöd för regeringens klimatpolitik, utan tvingas driva Alliansens politik i Bryssel.

Detta efter ett möte i EU-nämnden där Löfvens insats hånats och beskrivits som kaotiskt.

Anders Selnes på Europaportalen beskriver det som ”Kanske det mest förvirrande mötet i nämndens 20-åriga historia.” Annika Ström Melin, DN:s EU-korrespondent på twitter beskrev det som en stor "röra" och "hela havet stormar".

Kritik mot "tomt i ladorna"

Finansminister Magdalena Andersson (S) beskrev på en pressträff det ekonomiska läget som Alliansen efterlämnat sig som att komma till ett "avdukat bord" och "tomma lador". Uttalandet kritiserades av bland andra Finanspolitiska rådet.

Jonas Jacobsson Gjörtler (M), ledamot i finansutskottet KU-anmäldes, ansåg att Andersson svartmålat ekonomin så hårt att det "bryter mot grundlagens krav på saklighet och opartiskhet".

Miljöministerns giftiga båtfärg

Miljöminister Åsa Romson (MP) fick utstå mycket frågor om hon lever som hon lär, när det avslöjades att hon målar familjens stora dieseluppvärmda skuta med förbjuden, miljöfarlig kopparfärg.

"Om det är så är jag ledsen och ber om ursäkt", sa Romson till Aftonbladet.

Kulturministern duckar kulturfrågor

Utnämningen av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) kritiserades från flera håll, då det är oklart var hon står just i kulturfrågor.

I en intervju i P1 Morgon valde hon att inte svara på en rad frågor, som om hon är rojalist eller inte. Om vad hon tyckte om att SVT klippt bort ordet "negerkung" i Pippi sa hon: "Det är en smålöjlig hypotetisk fråga".

I går avböjde hon att ställa upp i SVT:s Agenda för att tala om presstödet.

Idrottsministern sänkte idrottsanslag

Socialdemokraterna lovade ökat idrottsanslag på 272 miljoner kronor. I stället blev anslaget oförändrat, och Riksidrottsförbundet, RF, räknade ut att eftersom det inte indexuppräknats har det urholkats med 200 miljoner kronor sedan 2009. Idrottsminister Gabriel Wikströms budget sågades.

"Rejält besviken på regeringen", twittrade RF-ordförande Karin Mattsson Weijber.

"Katastrof", twittrade tennisesset Magnus Norman. "Tragiskt", tyckte skidstjärnan Thomas Fogdö.

Anklagas för islamism

Bostads-, stadsutvecklings- och IT-minister Mehmet Kaplan (MP) tog under ett seminarium i Almedalen, där det diskuterades att jihadister åker till Syrien från Sverige, upp att svenskar även kämpat i finska vinterkriget. Efter det fick han stor kritik och har bett om ursäkt "om det uppfattats som en jämförelse".

Kaplan har uppgett att islamofobin i Europa driver unga muslimer att ansluta sig till terrororganisationen IS. Han anklagas också för att ha medverkat till att bjudit in hatpredikanter till Stockholmsmoskén.

Det har fått bland andra Ulf Överberg, ordförande för Samfundet Sverige Israel i Stockholm, Aje Carlbom, docent i socialantropologi och tidigare S-riksdagsledamoten Nalin Pekgul att anklaga Kaplan för islamism och ifrågasätta utnämningen av honom till minister.

Boken om Juholt

Den 11 oktober kom S-profilen Daniel Suhonens bok Partiledaren som klev in i kylan. Boken handlar om spelet bakom förre S-ledaren Håkan Juholts fall, och bygger bland annat på hemliga dokument och inspelade samtal från Socialdemokraternas verkställande utskotts möten. Flera aktuella S-toppar, bland andra partisekreterare Carin Jämtin och näringsminister Mikael Damberg, pekas ut som svekfulla och intrigerande.

I samband med boken kom en debatt om Socialdemokraternas interna kultur.

Störtdykning i opinionen

I Sifo:s oktobermätning har stödet för Socialdemoktaterna sjunkit till 26,6 procent – hela 4,5 procentenheter sedan i september.

Samtidigt får Moderaterna 24,7 procent, en ökning med 3,5 procentenheter sedan förra månaden. Båda förändringarna är utanför felmarginalen.

Dock är skillnaden mellan blocken relativt oförändrad.

Följ ämnen i artikeln