Kriget separerade Zelenskyj och presidentfrun: ”Sett min man på tv”

Publicerad 2022-04-30

Samma dag som Ryssland invaderade Ukraina flyttade Volodymyr Zelenskyj in på kontoret i Kiev.

På grund av kriget har han och hustrun Olena Zelenska inte kunnat träffa varandra på över två månader.

– Sedan den 24 februari har jag sett min man precis som du - på tv och under hans filmade tal, säger presidentfrun i en intervju med den polska tidningen Rzeczpospolita.

Det har gått över två månader sedan Ukrainas presidentfru Olena Zelenska senast träffade sin make, Volodymyr Zelenskyj. Samma dag som kriget bröt ut packade landets president sina väskor och flyttade till kontoret i Kiev, där han varit bosatt sedan dess.

I en intervju med den polska tidningen Rzeczpospolita öppnar Olena Zelenska upp sig om hur kriget i hemlandet påverkat vardagen för henne och Volodymyr Zelenskyj.

– När vi vaknade tidigt på morgonen efter de första attackerna var han redan påklädd. Han sa bara ”det har börjat”, och sen gick han, säger hon.

Volodomyr Zelenskyj och Olena Zelenska i november 2019.

Kan inte träffa varandra

Sedan den dagen har Olena Zelenska och Volodymyr Zelenskyj arbetat från olika platser.

– Sedan den 24 februari har jag sett min man precis som du - på tv och under hans filmade tal, säger hon till tidningen.

Enligt presidentfrun har den ukrainska presidenten inte förändrats någonting under krigets gång. Olena Zelenska säger att hennes make alltid har varit ”en man man kan lita på” och en person som ”aldrig kommer att misslyckas”.

– Så kommer det vara till slutet. Det är först nu hela världen har sett det som kanske inte varit klart för alla tidigare.

Paret kysser varandra efter Volodomyr Zelenskyjs valseger 2019.

”Vill förgöra oss”

Olena Zelenska anklagar Ryssland och presidenten Vladimir Putin för att vilja förgöra hela Ukraina. Enligt henne är det tydligt att de ryska trupperna inte agerar logiskt.

– Jag är övertygad om att Ryssland vill förgöra oss. De vill begå folkmord. Det spelar ingen roll vad de säger, deras ord stämmer inte överens med deras gärningar, säger hon.