Uppgifter: Ryssland förbereder ”dödslista”

Uppdaterad 2022-02-22 | Publicerad 2022-02-21

USA uppger att Ryssland förbereder en ”dödslista” på ukrainska medborgare.

I ett brev till FN varnar man för tortyr, försvinnanden och allmänt lidande.

”De kommer ge sig på dem som motsätter sig Ryssland”, står det i brevet enligt Washington Post.

Följ ämnen
Ukraina

Brevet är skrivet av USA:s FN-ambassadör Batsheba Crocker och har skickats till FN:s kommission för mänskliga rättigheter.

"Jag har oroande information som tyder på kränkningar av mänskliga rättigheter i svallvågorna av en invasion", står det.

Enligt USA rör det sig om en lista på bland annat ryska och belarusiska dissidenter i exil, journalister, aktivister samt religiösa och HBTQ-personer.

”Kommer använda dödligt våld”

”De har identifierat ukrainare som ska dödas eller placerar i läger i samband med en militär ockupation. De ryska styrkorna kommer troligen också att använda ”dödligt våld” för att kväsa fredliga protester”.

Den ryska ambassaden har ännu inte bemött anklagelserna och Kreml har tidigare förnekat att man skulle planera en attack mot Ukraina.

Vladimir Putin och Frankrikes president Emmanuel Macron satt i går eftermiddag i ett 105 minuter långt krissamtal där den ryske presidenten gick med på ett toppmöte för att behålla freden. Sent i natt gav också USA:s president Joe Biden tummen upp till mötet där ”säkerhet och strategisk stabilitet i Europa” ska diskuteras.

Bandvagnar rör sig under den gemensamma övningen mellan Ryssland och Belarus. Övningen som skulle vara klar på söndag har förlängts.

Redan fått attackorder

Samtidigt uppger amerikanska källor att de ryska trupperna vid gränsen redan fått attackordern.

De rör sig inte bara närmare gränsen till sina attackpositioner, befälhavarna på fältet drar upp specifika planer för hur de ska agera på sina delar av slagfältet”, uppgav CBS.

Enligt amerikanska underrättelsekällor har uppåt hälften av de uppskattningsvis 150 000 ryska soldater som omringar Ukraina gått in i sina stridsställningar. Enligt uppgifterna är de redo för en invasion inom några få dagar.

Vladimir Putin under en presskonferens på fredagen.