Skolfastigheter ser över säkerheten efter inbrotten

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Mikaela Lindqvist, säkerhetsansvarig på Skolfastigheter.
Foto: AFTONBLADET / SKOLFASTIGHETER
Mikaela Lindqvist, säkerhetsansvarig på Skolfastigheter.

Någon gång under helgen slog inbrottstjuvarna till för sjunde och åttonde gången mot skolor i Uppsalatrakten.

– Det är otroligt tråkigt, och det slår enormt hårt mot skolorna, säger Mikaela Lindqvist, säkerhetsansvarig på Skolfastigheter.

Under helgen höll de sig framme igen. I Gåvsta stals ett 50-tal datorer i ännu en fräck skolstöld – det sjunde inbrottet i en skola bara den här våren.

Någon gång under helgen slog tjuvarna också till mot en skola i Almunge, men där hade man inte samma lycka.

– Skolan i Almunge kom undan med blotta förskräckelsen skulle man kunna säga, där blev man bara av med ett par lärardatorer. I Almunge började dock larmet att tjuta, och det kanske fick dem att bli lite stressade, säger Mikaela Lindqvist, säkerhetsansvarig på Skolfastigheter.

De flesta av vårens inbrott har upptäckts först efter att personal har kommit till skolan. Men enligt Mikaela Lindqvist, säkerhetsansvarig på Skolfastigheter, ska ändå de flesta av kommunens skolor vara utrustade med larm.

– Larm finns i de flesta av våra skolor, däremot kan omfattningen förbättras. Vi har totalt 140 skolor och förskolor att underhålla, och att sätta in larm kostar också en hel del pengar, säger Mikaela Lindqvist och fortsätter.

– Det vi gör nu är att vi prioriterar och stöttar de skolor som har utsatts för inbrott. Bland annat med skalskyddet på byggnaden, men också att ordna med ett säkerhetsklassat utrymme där man kan förvara utrustningen.

Foto: MAGNUS JANSSON KLARIN / AFTONBLADET
Lindbackens skola har drabbats av två inbrott på kort tid.

Tjuvarna slår till på dagtid

Någonting som sticker ut med stölderna är att de flesta har skett på helger eller kvällar, men inte på nätterna.

– Det är oerhört fräcka stölder, oftast har de slagit till på sen eftermiddag och kväll. Någon gång har det också varit tidigt på morgonen, men oftast är det på tider när man kan förvänta sig att folk är vakna, fortsätter Mikaela Lindqvist som vill uppmana skolor och allmänheten att vara extra vaksamma vid avvikande aktivitet på skolorna.

– Det vi vet är att man framförallt riktar in sig på skolor strax utanför Uppsala, på landsbygden, och det handlar främst om låg- och mellanstadieskolor där man eleverna inte tar hem datorerna efter skoldagen som man gör på till exempel högstadieskolorna. Så jag skulle vilja uppmana såväl personal som boende i närheten av dessa skolor att hålla ett extra öga.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

”På nio minuter var det över”

Enligt Mikaela Lindqvist påminner de flesta av inbrotten väldigt mycket om varandra, och oftast har det gått väldigt snabbt.

– Det är väldigt tydligt att inbrotten har skett på liknande sätt. Oftast är de också oerhört snabba, och ligger skolan en bit från centrala Uppsala hinner ofta inte väktaren fram innan det är försent. Det snabbaste inbrottet vi har haft, det var över på nio minuter.

Hur ska ni göra för att förhindra att fler inbrott sker?
– Framförallt att se till att vi har ett bra skalskydd och bra säkerhetsklassade utrymmen för att förvara till exempel datorer. Larm hindrar inte tjuvarna, men kombinationen med skalskydd och säkra utrymmen kan i alla fall fördröja tjuvarna.

Publicerad:

LÄS VIDARE