Svenska kraven i Orpos regeringsbygge

Publicerad 2023-04-23

Finlands statsministerkandidat Petteri Orpo har inlett regeringsbygget.

Flera av knäckfrågorna i förhandlingarna kopplas till Sverige.

Både Sannfinländarna och Svenska folkpartiet kommer med blågula krav för att ingå regeringssamarbete.

Samlingspartiets ledare Petteri Orpo har fått i uppdrag att sondera möjligheterna till att bilda ny regering.

Statsministerkandidaten har skickat ut 24 frågor som de andra partierna ska besvara skriftligt.

Svenska Yle redogör för de ”fem mest avgörande frågorna” där både nationalistiska Sannfinländarna och liberala Svenska folkpartiet lyfter Sverige.

Samlingspartiets ledare Petteri Orpo jublar efter finska valet den 2 april i år.

På frågan om partierna har några definitiva krav på regeringsprogram eller sammansättning av regering som kan utgöra hinder för medverkan i regeringen svarar Svenska folkpartiet:

Finland bör vara ett öppet och framåtblickande land. Vi bör värna om och främja vårt lands tvåspråkighet så att möjligheterna att också i praktiken leva och verka på finska och svenska förverkligas. Svenskans ställning i Finland får inte försämras genom lagstiftning, strukturella reformer eller på andra sätt”.

Svenska folkparti-ledaren Anna-Maja Henriksson var justitieminister i Sanna Marins regering. Här tillsammans med sin svenske kollega Gunnar Strömmer (M).

”Ger fördelar”

När Orpo frågar hur partierna ser på Finlands medlemskap i EU och Nato kräver Sannfinländarna en allt striktare politik som bevakar Finlands intressen. Men man uppmanar också till ett närmare samarbete med Sverige.

”En starkare koordinering med Sverige och Danmark i EU-frågor främjar Finlands nationella fördelar”, skriver Sannfinländarna.

Sannfinländarnas Riika Purra vid ett möte dagen före valet.

Deadline på tisdag

På frågan om hur den omfattande bristen på arbetskraft i Finland ska åtgärdas menar Sannfinländarna att man måste sätta arbetskraftsreserven på 642 000 personer i jobb.

Där ingår både sjukpensionärer och arbetssökande.

”Det finns potential för att förbättra sysselsättningen framför allt bland 55–64-åringar. Om den här åldersgruppen når samma sysselsättningsnivå som i Sverige så skulle det betyda 82 000 fler sysselsätta”.

De 24 frågorna ska vara besvarade senast på tisdag. Petteri Orpo tror att regeringsbildningen kan inledas kring valborg, enligt Yle.

Följ ämnen i artikeln