Föräldrar oroliga för säkerhet – skolanställd möjlig måltavla

Publicerad 2023-09-17

Anhöriga har blivit måltavlor i den eskalerande våldsvågen.

Att en av dem är skolanställd i Norrköping gör att föräldrar nu inte vågar släppa barnen till skolan.

– Det är möjligt att det blir en sjukanmälan, säger en mamma till Aftonbladet.

Nu tar kommunen den anställde ur tjänst.

De senaste veckorna har anhöriga till gängkriminella skjutits ihjäl, skott har avlossats mot deras hem och i detta har ”fel” personer fallit offer.

Det har skapat en oro även för dem som bor i närheten av anhöriga eller befinner sig runt dem till vardags.

En av dem som är indragen i den pågående konflikten har en släkting som är en anställd på en skola i Norrköping. Oron är påtaglig bland vårdnadshavarna. Flera föräldrar överväger att inte släppa iväg sina barn till skolan nästa vecka.

– Det finns en oro för säkerheten på skolan. Det är möjligt att det blir en sjukanmälan, säger en mamma.

Föräldrarna är helt enkelt oroliga för att kriminella kommer söka sig till skolan för att hämnas. Och så länge den skolanställde är kvar i tjänst kommer skolan inte var en trygg plats, menar de.

Skiljs från sin tjänst

Ester Alavei, utbildningsdirektör på Norrköpings kommun.

Aftonbladet har varit i kontakt med den skolanställda som inte vill kommentera saken och hänvisar till Norrköpings kommun.

Ester Alavei som är utbildningsdirektör i kommunen förklarar att det pågår ett arbete på säkerhetsavdelningen tillsammans med polisen, enligt rutin.

– Jag har barnens och personalens bästa för ögonen. Om en medarbetare har en hotbild mot sig ska den här personen inte vara i närheten av elever, säger Ester Alavei.

Den skolanställde skiljs nu från sin tjänst under tiden som polisens utredning pågår. Under tiden erbjuds personen stöd från kommunen.

– Den här personen är fortfarande en medarbetare i kommunen även om personen inte är i tjänst nu. Det finns ett mående att ta hänsyn till, men också säkerhet. Personen har rätt till samtal och kontakt med HR-avdelningen.

Ingen hotbild mot skolor

Under helgen har en frustration bland skolans föräldrar spritt sig då frågorna varit många. Man upplever att svaren från kommunen varit få.

Utbildningsdirektör Ester Alavei säger att hon förstår oron, men vill framhålla att det inte finns någon hotbild mot barnen eller skolorna i kommunen.

– Jag vill mana till ro i den här uppstirrade situationen. Det finns ingen hotbild mot våra barn eller skolor, men det finns givetvis andra rörelser i vår kommun där det kan hända saker, säger Alavei.

Hon säger att de vårdnadshavare som fortsatt har frågor hur kommunen nu arbetar är välkommen att höra av sig till respektive enhet.

– Det här situationen är en tung nationell problematik som kastar skugga över samhället. Vi gör vad vi kan på kommunal nivå, säger Ester Alavei.

Poliser i Norrköping efter en av skjutningarna.

Följ ämnen i artikeln