Späckhuggare

Späckhuggare går till angrepp mot båtar

Forskare förstår inte vad som pågår

Av: 

Claes Olsson

Späckhuggarnas beteende förbryllar.
Späckhuggarnas beteende förbryllar.

NYHETER

Flera båtar har under sommaren utsatts för aggressiva attacker från späckhuggare utanför Spaniens och Portugals kuster. Vid ett tillfälle tvingades besättningen kalla på hjälp.

Nu ställer sig forskare frågan: vad är det som pågår?

Vid flera tillfällen har späckhuggare gått till attack och ”rammat” båtar i Gibraltarsundet, söder om Spanien. Den 29 juli tvingades en besättning om fyra personer ta hjälp av kustbevakningen, rapporterar The Guardian.

Nio späckhuggare hade gått till attack, och biologen Victoria Morris, 23, såg hur delar av rodret flöt i väg. Det gick inte längre att styra den 14 meter långa båten.

Rädslan blev påtaglig först när Victoria Morris gick ner under däck för att hämta sin väska.

– Ljudet var riktigt läskigt. De rammade kölen och det ekade på ett fruktansvärt sätt. Jag trodde att de skulle få båten att kantra. Och det öronbedövande ljudet när de kommunicerade, när de visslade till varandra. Det var så högt att vi var tvungna att skrika till varandra, säger Victoria Morris till The Guardian.

Späckhuggarna var kvar i över en timme.

Båten bogserades i land och där kunde man konstatera att rodrets nedre del var borta. Man upptäckte även bitmärken längs med båtens undersida. Enligt Victoria Morris så kändes attacken ”fullständigt orkestrerad”.

Vissa har tvingats kalla på hjälp.

Tyder på stress

Under samma tidsperiod, mellan sena juli och augusti, har flera liknande attacker rapporterats.

Rocío Espada, vid det marinbiologiska laboratoriet på universitetet i Sevilla, förundras över valarnas beteende.

– Att späckhuggare biter sönder ett roder i glasfiber är galet. Jag har sett dessa späckhuggare växa upp, jag kan deras historia, men jag har aldrig sett eller hört talas om attacker, säger hon till tidningen.

Enligt henne tyder beteendet på stress. Flera valforskare håller med.

Det finns färre än 50 späckhuggare kvar i Gibraltarsundet och många av dem lider av skador, svält och föroreningar. Båtarnas ständiga närvaro är ytterligare en faktor, och fisket med.

Både fiskebåtar och späckhuggare är på ständig jakt efter tonfisk. Det skulle kunna vara en av anledningarna till att valarna attackerar båtar.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lys upp höstmörkret – just nu 25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns!

Åhléns

Publisert:

LÄS VIDARE

Sköt ihjäl isbjörn – slipper straff

ÄMNEN I ARTIKELN

Späckhuggare

Spanien

Båtar

Djur & natur

Gibraltar