Ockelbo

Polishunden Dundras succé – hittade misstänkt i vattnet

Av: 

Claes Olsson

Dundra och Maja, vid ett annat tillfälle.
Dundra och Maja, vid ett annat tillfälle.

NYHETER

Sista nattpasset på skiftet blev intensivt för polishunden Dundra och föraren Maja. Efter en och en halv timme spårning i sankmark, snårig terräng och totalt mörker markerade Dundra.

– Det är en fantastisk känsla, säger Maja.

Polisen larmades klockan 01:00 under natten till måndag om ett pågående inbrott. I realtid kunde vaktbolaget se hur de tre männen bröt sig in i en kiosk i Ockelbo.

Hundföraren Maja befann sig på en bensinmack i Gävle när hon nåddes av larmet. Tillsammans med hunden Dundra kastade hon sig in i bilen för att köra till Ockelbo, fem mil bort.

– En patrull norrifrån mötte en bil som såg intressant ut. När de vände om för att kontrollera bilen så drog den i väg. När det stod klart att bilen inte tänkte stanna fattade man beslut om att använda en spikmatta för att få stopp på bilen, säger Maja.

Det fungerade. Bilen stannade och två män greps. Den tredje hann ut i skogen.

– Då blev det mitt jobb som hundförare att reda ut det, säger Maja.

Polishunden Dundra hittade mannen.

Mörkt och snårigt

Dundra, Maja och kollegan Kristoffer gav sig ut i skogen. Det var mörkt. Beckmörkt. Och terrängen var snårig och lerig. Maja hade svårt att tänka sig att den misstänkte personen faktiskt hade flytt den vägen.

– Man försöker påminna sig att lita på hunden hela tiden. Terrängen var så jäkla eländig, men i sådana situationer har vi människor ingen aning. Då ska man låta hunden göra sitt. Den har betydligt bättre koll, säger Maja.

Dundra drog ut mot vattendraget. Då hade en och en halv timme passerat.

– Draget i linan ökade och jag fick släppa ut henne längre i linan för att hinna se var jag placerade mina fötter. Plötsligt hörde jag att hon plaskade, hon hade vadat ut i vattnet. Där fanns ett stort klippblock och Dundra gick in i en anskällning. Det är hennes sätt att berätta att hon hittat något. Då kände jag att uppdraget var klart, säger Maja.

”Ett kvitto”

Och skallen stämde. Bakom klippblocket befann sig den misstänkta mannen. Han greps direkt, utan motstånd.

– Det var jätteskönt och man blir jättestolt över hunden. Det är ett kvitto på att all tid man lägger på träning visar resultat. Att det fungerar i skarpt läge, säger Maja.

Har Dundra fått någon belöning?

– Ja, det är klart att man blir lite extra kärleksfull. Det är ju min bästa vän. Det har blivit många pussar och kramar och extra mycket godis. De ska känna att de har gjort rätt, säger Maja.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

Hunden Flash söker i Beiruts rasmassor

ÄMNEN I ARTIKELN

Ockelbo

Hundar

Polisen (myndighet)

Brott

Djur & natur