Kvinna med koppling till al-Qaida häktad – misstänkt för brott mot barn

Publicerad 2022-04-01

Den häktade kvinnan är känd av Säkerhetspolisen.

En 56-årig kvinna, som tidigare varit gift med en al-Qaida-ledare, har häktats misstänkt för människohandel och medhjälp till våldtäkt mot barn.

– Det handlar om allvarliga och svårutredda brott, säger åklagaren Katarina Wieslander till DN.

Den nu häktade kvinnan är känd av Säkerhetspolisen och har under lång tid rört sig i islamistiska kretsar. Hennes tidigare man, som dödades i strid i Irak, var en ledande figur inom terrornätverket al-Qaida.

– Hon är den kvinna inom den här miljön som kanske är mest upphöjd. Av alla kvinnor i Sverige har hon högst status, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till SVT Nyheter.

Den 56-åriga kvinnans extremism ledde till att hennes 17-åriga dotter tvångsomhändertogs 2020.

”Det finns också en oro för NN:s radikalisering, hennes roll i den extremistiska miljön med risk för bortgifte och barnafödande med syfte att föra kampen för kalifatet vidare”, skriver förvaltningsrätten om dottern.

Man misstänks för våldtäkt mot barn

Jämte kvinnan har en 28-årig man häktats misstänkt för våldtäkt mot barn, våldtäkt och äktenskapstvång.

Den 56-åriga kvinnan är utöver flera fall av människohandel misstänkt för två fall av äktenskapstvång samt medhjälp till våldtäkt mot barn.

Merparten var brotten är begångna i Syrien och ska ha skett under perioden 2012–2016. Mannen och kvinnan nekar till brott.

– Vi är i ett mycket tidigt skede av utredningen. Jag kan bara bekräfta att de nu häktats och att det handlar om allvarliga och svårutredda brott, säger Katarina Wieslander, kammaråklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till DN.