KRIGETS ANSIKTEN

Uppdaterad 2022-04-18 | Publicerad 2022-04-16

De var journalister eller borgmästare. De dubbade Disneyfilmer, läste medicin eller älskade Harry Potter. De var vuxna, de var tonåringar, de var barn.

Nu är de döda.
Aftonbladet har kartlagt de offer för ryska attacker i Ukraina som blivit krigets ansikten mot omvärlden.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

Det har gått sju veckor sedan Ryssland invaderade Ukraina och dödstalet fortsätter stiga. Vid midnatt den 9 april hade 1 793 civila i landet dött sedan krigets början, enligt siffror från FN-kontoret för mänskliga rättigheter, OHCHR. Av de döda var 142 barn.

Några av dem har fått sina historier berättade över hela världen. Bland annat har bilden på 10-åriga Polina, med de rosa slingorna i håret, blivit en symbol för krigets oskyldiga offer. Fjärdeklassaren dog tillsammans med sina föräldrar och femåriga lillebror när familjens bil plötsligt besköts av ryska styrkor.

Alisa, 7, dog när hennes skola bombades. Anastasia, 10, sköts ihjäl framför sin morbror av berusade ryska soldater som sköt vilt omkring sig. Alexander, 4, dog när båten han och hans farmor försökte fly i besköts.

Här är några av de civila offer i kriget som det rapporterats om.
 

25 februari: Arseniy Kalabin, 14

Arseniy Kalabin, 14, träffades i huvudet av bombsplitter när ryska styrkor attackerade byn Kukhari under invasionens andra dag. Han dog två timmar senare.

När kriget utbrutit hade Arseniys föräldrar Tanya och Vitaly skickat honom från Kiev för att bo med några släktingar i byn som ligger åtta mil från huvudstaden eftersom de trott att han skulle vara säkrare där, skriver The Guardian.

När Arseniys föräldrar och moster Marina körde för att hämta hem hans kropp attackerades bilen av ryska soldater och narkosläkaren Marina, 39, dog.

Arseniy Kalabin, 14, (inringad) dog när ryska styrkor attackerade byn Kukhari den 25 februari.

26 februari: Alisa Hlans, 7

Alisa Hlans blev 7 år gammal.

Alisa Hlans skulle ha fyllt åtta år i vår. I stället mördades hon tillsammans med sex andra personer när hennes skola i småstaden Okhtyrka, en timme från Ukrainas nordöstra gräns, bombades under den ryska invasionens andra dag. Alisas farfar försökte förgäves skydda henne från den ryska attacken, men dog framför hennes ögon.

Alisa fördes till sjukhus och dödförklarades där dagen därpå. Bilder från efterspelet visade kroppar som slungats runt kring skolans entré när personalen försökt fly med barnen.

Hennes namn var Polina. Hon gick i fjärde året på en skola i Kiev. Hon och hennes föräldrar sköts av rysk militär

26 februari: Polina, 10

Bilden på Polina sprids i olika medier. Hon är ett av de barn som fallit offer för kriget.

Fjärdeklassaren Polina hade en rosa slinga i håret och älskade Harry Potter-böckerna. Den 26 februari satt hon i en bil tillsammans med sin familj i de nordvästra delarna av Kiev när de plötsligt besköts av ryska soldater.

Polina och föräldrarna Anton och Svetlana dog i attacken. Hennes lillebror Semyon och storasyster Sofia fördes till sjukhus där de fick intensivvård. Tre dygn senare dog även femåriga Semyon av sina skador.

I ett inlägg på Facebook delade Kievs vice borgmästare Vladimir Bondarenko en bild på en leende Polina. Bilden spreds som en löpeld över världen.

”Hennes namn var Polina. Hon gick i fjärde året på en skola i Kiev. Hon och hennes föräldrar sköts av rysk militär,” skrev Bondarenko, enligt Daily Mail.

28 februari: Naveen Shekharappa Gyanagoudar, 21, student

Läkarstudenten Naveen Shekharappa Gyanagoudar, 21, dödades när han stod i kö till en matbutik.

Den indiske läkarstudenten läste fjärde året vid Charkivs nationella medicinska universitet. När ryska styrkor angrep staden tog han skydd i en bunker tillsammans med sina skolkamrater.

Charkiv hade utegångsförbud till klockan 06 på morgonen. Efter 06 den 28 februari lämnade Naveen skyddsrummet för att handla mat i en butik som låg 50 meter bort, men kom aldrig tillbaka. 21-åringen hade dött i en rysk bombattack.

Några timmar innan han dog hade Naveen ringt sin pappa och berättat att det var slut på mat och vatten i bunkern, skriver indiska Economic Times.

Hans vän Srikanth Chennagowda beskrev i BBC Naveen som ödmjuk och studiefokuserad – och nästan felfri i alla ämnen under sitt tredje år på universitet.

De sköt in i Nastyas hus. Hon var där med sin morbror, och hon dog genast

28 februari: Anastasia Stoluk, 10

Anastasia Stoluk, 10, sköts ihjäl av berusade ryska soldater.

Anastasia, även känd som Nastya, dödades i byn Sjybene, drygt sex mil norr om Kiev. Enligt Daily Mail sköts flickan ihjäl framför sin morbror av berusade ryska soldater som sköt vilt omkring sig.

– De plundrade affärerna och tog så klart en massa alkohol, blev fulla och började skjuta, sa Vera Dmitrienko, 40, Nastyas 18-åriga kusin Anyas adoptivmamma, enligt Daily Mail.

– De sköt in i Nastyas hus. Hon var där med sin morbror, och hon dog genast.

6 mars: Tatijana Perebeijnos, 43, hennes dotter Alise, 9, och son Nikita, 18

Tatijana Perebeijnos och hennes två barn hade försökt fly Irpin genom en humanitär korridor när ryska styrkor den 6 mars attackerade staden nära Kiev, skriver Sky news.

Tatianas man, och barnens pappa, Serhiy Perebeijnos, delade bilder på sin familj och sörjde dem på Facebook.

”Han tog dem alla. Tanija (Tatijana) klarade sig inte,” skrev han.

”Förlåt mig, jag skyddade er inte.”

Serhiy delade även bilder på familjens två hundar för att se om någon i staden sett dem. En av dem dog också i attacken.

Tatianas vän Irina Nedava skrev på Facebook att Tatijana inte velat vara borta från staden länge eftersom hennes föräldrar var sjuka. Mamman hade Alzheimers och satt i rullstol.

Mjukvaruföretaget SE Ranking, där Tatijana jobbade som revisor, skrev på Facebook:

”Det finns inga ord för att beskriva vår sorg eller lindra vår smärta. Men för oss är det viktigt att inte låta Tanija och hennes barn Alise och Nikita bara bli statistik. Hennes familj blev offer för den oprovocerade beskjutningen av civila, vilket under vilken lag som helst är ett brott mot mänskligheten. Den ryska armén är kriminell och måste stoppas.”

Tatijana Perebeijnos, 43, och hennes två barn dödades i Irpins humanitära korridor.
Han dog för samhället, han dog för Hostomel, han dog som en hjälte.

6 mars: Yuriy Prilipko, 61, borgmästare i Hostomel

Yuriy Prilipko, 61, borgmästare i Hostomel, sköts till döds av ryska styrkor den 6 mars.

Den 61-åriga borgmästaren i staden Hostomel, nordväst om Kiev, hyllades som en hjälte efter att han sköts till döds av ryska styrkor under invasionens andra vecka, skriver Daily Mail.

I stället för att gömma sig i ett skyddsrum hade Prilipko in i det sista hjälpt till i området genom att dela ut bröd och medicin till sårade invånare.

Hostomels stadshus skrev på sina sociala medier:

”Han sa aldrig nej till att hjälpa någon. Ingen tvingade honom att gå under ockupanternas kulor. Han hade, precis som hundratals andra, kunnat välja att sitta i källaren. Och han gjorde sitt val. Han dog för samhället, han dog för Hostomel, han dog som en hjälte.”

6 mars: Pasha Lee, 33, skådespelare

Skådespelaren Pasha Lee, 33, dog i en rysk attack mot staden Irpin utanför Kiev den 6 mars.

Krimfödde Pasha Lee var känd för sitt jobb som skådespelare och tv-programlederare. Han hade även varit röstskådespelare när filmer som ”Lejonkungen” eller ”The hobbit” dubbats till ukrainska.

Under invasionens första dag skrev Pasha Lee in sig i ett ukrainskt markförband, skriver Daily Mail. Under sin tid i krig lade han upp flera inlägg på sitt Instagramkonto där han diskuterade krigsförhållandena och Ukrainas styrka. Pasha Lee dog i en rysk attack mot staden Irpin utanför Kiev den 6 mars.

Till hans sista foto, som taggats i Irpin två dagar innan han dog, skrev han:

”Under de senaste 48 timmarna har det funnits en möjlighet att sitta ner och ta en bild av hur vi blir bombade, och vi ler, för vi kommer att klara det här.”

Han var djupt engagerad i att berätta historier

14 mars: Pierre Zakrzewski, 55, och Oleksandra Kuvsjynova, 24, journalister

Journalisten Pierre Zakrewski.

Journalistkollegorna Pierre Zakrewski och Oleksandra Kuvsjynova satt i en bil i Horenka utanför Kiev tillsammans med Fox news-korrespondenten Benjamin Hall när de plötsligt blev beskjutna. Zakrewski och Kuvsjynova dog medan Hall fördes till sjukhus för vård.

Pierre Zakrzewski var en Londonbaserad kameraman som jobbade för Fox news. För det amerikanska tv-nätverket hade han ”bevakat nästan varje internationell nyhetshändelse från Irak till Afghanistan till Syrien”, sa Fox news vd Suzanne Scott till CBS.

– Han var djupt engagerad i att berätta historier och hans mod, professionalism och arbetsmoral var välkänt bland journalister på alla mediehus, sa Scott.

Oleksandra ”Sasha” Kuvsjynova hade varit en så kallad fixare – en person som hjälper utländska journalister med allt från översättning till att guidning och research.

Suzanne Scott sa att 24-åriga Kuvsjynova varit ”otroligt talangfull” och under flera veckor hjälpt Fox news olika tv-team ta sig fram i Kiev och kommunicera med källor.

– Hon jobbade dygnet runt för att vara säker på att världen skulle få veta vad som hände i hennes land, sa Suzanne Scott.

23 mars: Oksana Baulina, journalist

Den ryska journalisten Oksana Baulina dog i en attack av ryska styrkor i Kievs Podildistrikt.

Den ryska journalisten Oksana Baulina var i Kiev och Lviv och rapporterade för den grävande hemsidan The Insider. Hon dog i en attack av ryska styrkor i Kievs Podildistrikt, där hon var och filmade krigets förödelse, skrev The Insider i ett uttalande, enligt BBC.

Baulina hade jobbat för den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs antikorruptionsorganisation innan hon lämnat sitt hemland för att aldrig återvända.

4 april: Olga Sukhenko, borgmästare i Motyzhyn

Den 4 april kom rapporter om att Olga Sukhenko, borgmästare i den ukrainska staden Motyzhyn, cirka 5 mil väst om Kiev, hade hittats död tillsammans med sin familj. Olga, hennes man Igor och deras son Alexander hade hittats skjutna i en grop i skogen.

Den 23 mars rapporterades det att familjen blivit bortförda från sitt hem i Motyzhyn av ryska soldater. Gropen där familjen och en fjärde oidentifierad person hittats låg bakom tre hus där ryska soldater övernattat, sa Motyzhynbor till nyhetsbyrån AP.

Enligt anhöriga till familjen stannade de kvar i staden för att hjälpa andra när ryssarna attackerade.

”Familjen var kategoriskt emot att lämna staden, de förstod att människor behövde hjälp, de hjälpte till med mediciner och mat”, sa en familjemedlem till tidningen Public när de kidnappades.

Sonen Alexanders fotbollslag, FC Kudrivka, sörjde sin förlorade lagkamrat:

”Nyligen gladde Alexander oss alla med gjorda mål och hjälpte FC Kudrivka att vinna pokaler. Jag är säker på att han hade haft fler prestationer framför sig, inte bara i fotbollen, om han inte hade lämnat denna värld för tidigt,” skrev klubben på Facebook.

Olga Sukhenko, hennes son och hennes man hittades skjutna i en grop i skogen den 4 april.
I dag hittades Sasjas kropp. Jag tackar alla som hjälpte till i sökandet, tack alla för era böner och er tro

5 april: Alexander ”Sasja” Zdanovytj, 4

Alexander ”Sasja” Zdanovych

När Ryssland gick in i Ukraina bodde fyraårige Alexander ”Sasja” Zdanovytj hos sin farmor Zoya, 60, i en liten by utanför Visjhhorod, strax norr om Kiev. Byn besköts men mamman Anna Yakhno, 25, kunde inte ta sig dit och hämta honom eftersom vägarna var blockerade. När maten i byn tog slut insåg farmodern att hon och Sasja var tvungna att fly med båt. Tillsammans med sex andra personer gav de sig den 10 mars ut på den stora floden Dnepr, skriver bland annat Independent. Men båten besköts och kapsejsade. Farmodern och en annan kvinna ombord hittades döda nästa dag.

Sasja var spårlöst försvunnen, men eftersom han varit den enda som haft flytväst på sig hoppades Anna Yakhno på ett mirakel. Det skrev hon i ett inlägg på Instagram, till en bild på sin son. Bilden delades flitigt och Sasja söktes över hela Ukraina samt på olika flyktingförläggningar i Europa. Men den 5 april var sökandet över. 26 dagar efter att båten sjunkit hade Sasja hittats död, meddelade Anna på Facebook.

”I dag hittades Sasjas kropp. Jag tackar alla som hjälpte till i sökandet, tack alla för era böner och er tro. Tack för ert stöd. Sasja, vår lilla ängel är redan i himlen,” skrev mamman till en svartvit bild på sin son som höll om en katt.

Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET