Här flyr barnen – mitt i kriget

Uppdaterad 2022-02-28 | Publicerad 2022-02-27

Barnen är krigets första offer.

Här söker de skydd under den ryska invasionen.

Och flyr för sina liv.

Det är natten mot torsdagen. Barnen i Ukraina väcks av att mardrömmen har blivit verklighet.

Runt om i landet tjuter flyglarm och våldsamma explosioner hörs som får husen de bor i att skaka. Ryssland har anfallit deras land från luften och sjöss och på marken, med hela sin fruktade militärmakt. I morgonljuset syns rökpelarna höja sig bortom deras hyreshus och lekplatser.

Dussintals civila och militärer dödas och skadas redan under de första timmarna, medan den ryske president Vladimir Putin hotar med att den som blandar sig i riskerar att drabbas av ”konsekvenser som aldrig tidigare setts”.

Söker skydd

Under dagen fortsätter ryska missiler och raketer att slå ner. Ukrainska militärbaser utgör de huvudsakliga målen. Men ingen går säker. Raketer landar mitt i barnens bostadsområden. Ett sjukhus förstörs.

Sexårige Svyatoslav får likt tusentals andra barn söka skydd i källare och andra bombsäkra rum. Han sitter där och väntar ut striderna som barn tvingats göra under det förra seklet i Europa, under andra världskrigets terrorbombningar. Fast nu utrustad med en surfplatta. Det röda skärmljuset lyser upp dunklet.

Andra barn får vänta på evakuering med bussar, bilar och tåg västerut, till delar av landet som förväntas vara säkrare. Det blir timmar av lång och ängslig väntan, med gosedjuren i handen.

Skriker i panik

Sedan fortsätter kriget på sin andra dag.

Någonstans i Ukraina upplever ett litet barn det inget barn ska behöva vara med om. Ett stridsflygplan dundrar in framför huset under beskjutning och barnet skriker i panik.

Samtidigt har landets regering bestämt att alla män mellan 18 och 60 år mobiliserar. Familjer splittras då kvinnor och barn evakueras till en säkrare plats, medan tusentals pappor tvingas stanna kvar och bege sig mot fronten.

För barnen i Ukraina har mardrömmen bara börjat.