100 000-tals ryssar flydde – många har återvänt hem

Publicerad 2023-09-24

För ett år sedan flydde 100 000-tals ryska män Putins mobilisering.

Nu är många krigsmotståndare tillbaka i ett allt mer krigiskt Ryssland.

– Det känns som att utomjordingar har tagit över min planet, säger Kirill, 36.

Följ ämnen
Ukraina

Köerna vid Rysslands gräns till Georgien blev snabbt kaotiska efter Vladimir Putins mobilisering den 21 september 2022. På kort tid passerade 700 000 ryssar gränsen. De flesta köade i flera dygn och mutade gränsvakter med stora summor.

Sedan dess har många av männen som ville slippa kriga i Ukraina återvänt till Ryssland. Exilryska tidningen Verstka har pratat med fyra hemvändande krigsmotståndare.

Moskvabon Kirill, 36, jobbade först på distans i Georgien, men när han blev av med jobbet fick familjen ekonomiska problem. I juni 2023 reste han och frun tillbaka, också för att de längtade hem:

– När vi kom till Rostov-vid-Don såg vi militära fordon och soldater överallt. Det kändes som att utomjordingar hade tagit över min planet. Men invånarna verkade inte se det. Jag ville öppna deras ögon och säga ”såhär kan vi inte ha det”, säger Kirill till Verstka.

Han skulle önska att fler ryssar inte blundade för de ryska krigsförbrytelserna. Kirill ser mörkt på framtiden:

– Min generation kommer inte att ha ett bra liv. Men nu stannar jag i Ryssland, jag flyr inte igen. Jag har ingenstans att ta vägen och pengarna räcker inte, säger Kirill.

Han räknar med att slippa bli inkallad, eftersom han är IT-tekniker.

– Även om jag får en digital inkallelseorder, så teleporteras jag inte automatiskt till mönstringskontoret. Någon måste forsla dit mig. Så jag öppnar inte dörren för någon när jag är hemma. På så sätt försöker jag skydda mig, säger Kirill till Verstka och fortsätter:

– Jag är patriot – jag vill det bästa för mitt land. Våra makthavare begick förräderi när de började kriga.

Rädd att bli inkallad

35-årige elektrikern Vladimir är tillbaka i ryska hemstaden Tula efter några månader i Georgien, som var jobbiga och fulla av motgångar. Han är rädd att bli inkallad, men räknar med att kunna slippa undan:

– En jobbkollega skickades till fronten men fick komma hem igen, eftersom någon drog i rätt trådar. Men jag inser att det är svårt att bli hemskickad, det är en resa med ett enda slut, säger Vladimir.

Han följer inte nyheterna och isolerar sig med sin familj i hemmet, där han trots allt stortrivs. Genast när familjen kom hem från Georgien grillade de lammspett på gården:

– Det var underbart. Jag insåg hur mycket jag älskar varenda detalj i mitt hem, och att jag inte kan vara utan det.

Lycklig att vara tillbaka i hemmet

27-årige Timofej från Sankt Petersburg har också återvänt, efter nio månader i Georgien. Han räknar med att kunna ta hjälp av advokater eller människorättsaktivister för att slippa militärtjänstgöring, om han blir inkallad.

– Om du slåss för dina rättigheter så kan det rädda dig, säger Timofej, som sett hur akademikerkollegor lyckats med just det.

Han är lycklig över att vara tillbaka i sitt eget hem, att kunna umgås med mamman och vännerna:

– I sitt hemland känner man hur krafterna strömmar till. Jag känner en särskild energi när jag promenerar runt i mina egna kvarter.

Arsenij, 32, är tillbaka i Moskva efter två månader i Georgien. Han tycker det är underbart att vara tillbaka på arbetet och att återigen bo i sitt eget hem, med hunden och alla hemvanda prylar.

– Men om en ny mobilisering utfärdas, så har jag få möjligheter. Om jag blir inkallad kan jag inte resa någonstans. Den här gången tillåts vi knappast att lämna landet, säger Arsenij till Verstka.

Fotnot: Kirills, Timofejs och Arsenijs namn är fingerade.