Nödlappen räddade kidnappade flickan: ”Hjälp mig!”

Uppdaterad 2023-07-23 | Publicerad 2023-07-22

Flickan räddades i södra Kalifornien efter att förbipasserande såg henne hålla upp papperslappen i en bil.

61-åriga Steven Robert Sablan greps på torsdagen misstänkt för kidnappning.

– Om du inte går in i bilen kommer jag skada dig, sa kidnapparen till flickan.

”Hjälp mig!” stod det i röd tusch på den vita lappen som 13-åriga flickan från Texas höll upp i den parkerade bilen medan kidnapparen var inne på en tvättautomat. Polisen som kontaktades av de förbipasserande som såg skylten kunde på torsdagen rädda flickan, som uppgavs vara ”synbart känslomässig och förtvivlad”.

61-årige Texas-bon Steven Robert Sablan greps på torsdagen och åtalades av en federal jury för kidnappning av en minderårig med uppsåt att ingå ”kriminell sexuell aktivitet”.

Nödlappen som räddade den kidnappade flickan i södra Kalifornien.

Beordrade flickan att gå in i bilen

Enligt polisen hade flickan befunnit sig nära en bushållplats i staden San Antonio den 6 juli när mannen kört fram i en bil, riktat en pistol mot flickan och beordrat henne att gå in.

– Om du inte går in i bilen med mig kommer jag skada dig, ska Sablan ha sagt enligt domstolsdokument.

Enligt FBI, som senare tog över utredningen, ska flickan ha lämnat hemmet utan att berätta för sina föräldrar att hon tänkte besöka en kompis som förra året flyttat till Australien. Efter att hon berättat för Sablan om planerna ska han ha sagt att han skulle kunna hjälpa henne men att hon i så fall måste göra något för honom.

Förgrep sig flera gånger på flickan

Polisen kunde senare fastställa att mannen flera gånger förgripit sig sexuellt på flickan under färden mot Kalifornien. Hon ska ha bett honom att sluta, men var rädd för att han skulle skada henne om hon inte gjorde som han sa, enligt FBI. Flickans mamma anmälde henne saknad dagen efter, den 7 juli.

När polisen kontrollerade registreringsskylten såg de att Sablan var efterlyst för inbrott i Fort Worth i Texas och bedömdes vara beväpnad och farlig. Han var tidigare dömd för rån 1979 och droginnehav 2016. I bilen kunde polisen hitta en fejkpistol, stilettkniv och handfängsel i ett fodral med texten ”Fetishfantasi designer-handfängsel”.

Om 61-åringen döms riskerar han livstids fängelse.

Följ ämnen i artikeln