Bomarknaden hetast längst i norr

Publicerad 2015-09-18

Bostadsrättsinnehavare i Norrbotten är de stora vinnarna efter de fem senaste årens kraftigt stigande priser på bostäder.

Sämst utveckling har villaägare på Gotland haft.

De högsta priserna på bostadsrätter och villor finns i Stockholms län. Men huvudstadsregionen har halkat efter i de kraftiga prisökningar som syns i andra delar av landet under de senaste fem åren, visar statistik som Svensk Mäklarstatistik har tagit fram på uppdrag av mäklarkedjan Fastighetsbyrån.

Priserna rusar

I Norrbotten och Västerbotten har bostadsrättspriserna rusat 166 respektive 127 procent.

– Vandringen i priser har gjorts senare utanför storstäderna vilket nu har gett en Norrlandseffekt, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

– Det visar också på en pågående urbanisering. Från att vi har varit ett folk med villadrömmar så är en centralt placerad bostadsrätt i dag ett attraktivt alternativ. Man vill ha gångavstånd till de nyttigheter som finns i staden.

Orter som sticker ut

Bryter man ner statistiken på kommunnivå utmärker sig bland annat Söderköping med en prisuppgång på bostadsrätter på hela 402 procent, Nybro (368 procent) och Boden (321 procent).

På Orust har priserna på bostadsrätter däremot rasat med 72 procent, i Hörby med 33 procent och i Ängelholm med 22 procent.

TT

ANNONS

Följ ämnen i artikeln