Riksdagen skärper reglerna för fotografering

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-20

Reglerna skärps

Endast en vecka efter att nyheten om att Tomas Bodström filmat en privat reklamfilm i riksdagens talarstol skärper riksdagen sina regler för fotografering.

Det blir nu svårare att få fotografera i plenisalen.

Tomas Bodström

Den svenska riksdagen är känd för sin öppenhet. Vem som helst är välkommen att besöka riksdagen när de 349 ledamöterna diskuterar kring frågor som rör vårt land.

Fram tills nu har det också varit tillåtet att fritt fotografera i riksdagen.

Men från den 15 oktober i år har nya regler införts. Nu kommer tillstånd från talmannen och förvaltningen att krävas för fotografering i och utanför plenisalen. Talmannen beslutar också varifrån och hur bilderna får tas. De nya reglerna gäller också när riksdagen inte sammanträder.

Bodström i blåsväder

Anledningen till de nya reglerna om fotografering antas vara det senaste blåsvädret kring justitieminister Tomas Bodström. Bodström, som tidigare under hösten bland annat varit kritiserad för att ha uteblivit från riksdagsmöten för att i stället ”extraknäcka” som advokat, har pånytt blivit föremål för negativa skriverier. Anledningen denna gång är den nya reklamfilmen för Bodströms senaste roman.

Filmen, som bland annat låg på förlaget Norstedts hemsida, på Bodströms blogg och på Youtube, var inspelad i riksdagen. Den visade bland annat Bodström själv i riksdagens talarstol. Både talmannen Per Westerberg och andra riksdagsledamöter har starkt kritiserat att Bodström använder riksdagen i reklamen för sin egen bok. Kritiken har varit så stark att Norstedts tagit bort filmen efter kritiken. I dag är filmen även borttagen från Youtube.

Hitta din fotobutik på
nätet

Följ ämnen i artikeln