Prisas – för sina cancerreportage

Uppdaterad 2021-07-28 | Publicerad 2012-05-11

Aftonbladets Mary Mårtensson skildrar kvinnor som har drabbats av sjukdomen

”Lyssnar”  ”Jag blev jätteglad för Marys skull. Hon är en fantastisk person som tar sig tid att lyssna och engagerar sig. Det är viktigt att inte bara visa det tragiska, utan även berätta om livet efter”, säger Madeléne Öhlund, här i sällskap med Mary Mårtensson, Kristina Lundström och Anna Helleblad på bilden i bakgrunden.

Aftonbladets Mary Mårtensson hade följt bröstcancerdrabbade kvinnor i flera år – när hon själv drabbades av sjukdomen 2009.

I går mottog hon Cancer- och trafikskadades riksförbunds journalistpris för sina reportage.

Mary Mårtensson har skrivit om bröstcancer i tio år. Under sitt arbete har hon bland annat kommit i kontakt med Madeléne Öhlund, Anna Helleblad och Kristina Lundström, som hon skildrar i det vinnande ­reportaget från i höstas.

– Tidigare har jag haft ett tydligt fokus på det fysiska i min journalistik. När jag själv fick bröstcancer 2009 insåg jag att jag hade missat ett viktigt perspektiv, nämligen vad som händer efter behandlingen. Många drabbas av existentiell ångest och ifrågasätter meningen med livet, säger hon.

”Fick jättebra stöd”

Juryn motiverar sitt val med att Mary ”fångat inte bara själva cancersjuk­domen utan också livet efteråt”. Dessutom lyfter den fram hennes personliga ­berättelse om sin egen kamp mot cancern.

– Vissa dagar kändes livet bara som en lång transportsträcka fram till döden och då behöver man någon form av professionell hjälp. Själv fick jag jättebra stöd av en kurator och en gullig onkologsköterska, men många blir lämnade åt sitt öde trots att de är sköra och bräckliga, säger hon.

”Svårt sjuka”

Cancer- och trafikskadades riksförbund delar ut priset till journalister som skildrar vad som händer med människor efter att de legat på sjukhus. Prissumman är på 50 000 kronor.

– Det är fantastiskt roligt och viktigt att den här typen av journalistik uppmärksammas. Det handlar om människor som är svårt sjuka och det påverkar hela deras liv, säger Mary Mårtensson.

Vad ska du ta dig an härnäst?

– Jag har en ny spännande artikelserie på gång. Läs ­tidningen på söndag!