Så blir vädret fram till midsommar

Uppdaterad 2018-06-28 | Publicerad 2014-06-01

Midsommarhelgen närmar sig med stormsteg – med ett typiskt svenskt midsommarväder med temperaturer på runt 20 grader och risk för nederbörd.

Det visar det norska väderinstitutet Storms färska 30-dagarsprognos.

– Man kan väl säga att den som funderar på att köpa partytält ska nog avvakta lite, säger Johan Groth, meteorolog vid Storm.

Med bara tre veckor kvar till sill, blomsterkransar, "Små grodorna", och andra traditioner som hör firandet till, börjar många smida planer inför midsommarhelgen.

Den som oroar sig för eventuell nederbörd behöver inte slita sitt hår av otålighet – redan nu går det nämligen att se ungefär hur midsommarvädret väntas bli.

Typiskt midsommarväder

Det norska väderinstitutet Storm har gjort en 30-dagarsprognos som sträcker sig över hela juni. Inkluderad i prognosen är givetvis även midsommarhelgen, som inträffar mellan den 20 och den 22 juni i år.

– Om man ska tro den här långa prognosen, som bara visar trender, så ser det inte ut som att det ska bli kanonvarmt, utan ganska normalt, säger Johan Groth, meteorolog vid Storm.

Han förklarar att det i nuläget ser ut att bli ett typiskt svenskt midsommarväder med runt 20 grader, vilket är en normal temperatur för årstiden.

”Som ett lotteri”

– Prognoserna antyder inte speciellt supertorrt väder, utan väldigt normalt även för nederbörden. Det innebär att det är som ett lotteri om man får en dag med typiska regnskurar eller uppehållsväder. Man kan väl säga att den som funderar på att köpa partytält ska nog avvakta lite, säger han.

Enligt Johan Groth väntas veckorna före midsommar inte bli särskilt stabila. Han menar att det inte finns något som tyder på att ett låst väderläge med högtryck är på ingång.

– Det blir ganska normalt och det innebär att vi kommer att få ett par veckor där det är behagliga temperaturer, där man känner att sommaren är här. Det gäller hela landet i princip.

Kylan försvinner

Vissa områden i landet kan dock räkna med en del regnskurar.

– Under de närmaste två veckorna är det framför allt södra Sverige som kanske får lite mer av den typen av väder.  Risken finns att det blir ganska mycket regn vid slutet av juni, om man ska tro den här prognosen, säger Johan Groth.

Nu närmast väntar ett något varmare väder än vad vi har haft. Kylan som har drabbat Sverige försvinner redan under helgen och temperaturerna kommer att krypa över 20 grader på många håll i landet.

Ingen ryssvärme i sikte

– Allt tyder på att det inte blir någon svinkall juni, säger Johan Groth.

Varken Storm eller SMHI kan dock se skymten av vare sig ryssvärme eller badväder i sina prognoser.

– Nej, det ser inte ut att vara någon sådan period här under den närmaste tiden. Inte heller när vi tittar på de här veckorna framåt, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.