99,2% i världen lever utan pressfrihet

MARTIN SCHORI: Krig, deepfakes och auktoritära ledare trycker ner den oberoende journalistiken

Pressfrihetskartan 2023.

Regeringar och myndigheter världen över misslyckas med att skydda den fria pressen.

Det konstaterar organisationen Reportrar utan gränser, som idag släpper sitt årliga index i samband med Pressfrihetens dag.

 

Situationen för pressfriheten har gått åt fel håll under lång tid – och denna rapport är inget undantag.

  • Endast åtta länder (0,8 procent av världens befolkning) bor i ett land där det råder god pressfrihet. För tio år sedan var siffran 25 länder.
  • För tio år sedan var det 19 länder där situationen för pressfriheten bedömdes som mycket allvarlig - i årets index har det växt till 36.

 

Organisationen radar upp exempel från det gångna året:

  • Under kriget i Gaza har över 100 palestinska reportrar dödats av israeliska styrkor.
  • Talibanernas återkomst med systematiskt förföljelse av journalister som följd har gjort att Afghanistan hamnat i den absoluta botten av indexet. Bara Syrien och Eritrea (som för övrigt håller den svenske journalisten Dawit Isaak fängslad sedan 2001) rankar sämre.
  • Att inte lyckas skydda oberoende journalistik är en sak. Men många politiska ledare har gjort det till en huvudfråga att aktivt montera ned mediemångfalden. I Argentina (som fallit till plats 66 på pressfrihetsindex) har den nye presidenten lagt ner landets största nyhetsbyrå.
  • I år ska hälften av världens befolkning rösta. Detta samtidigt som vi sett en explosion av den generativa AI:n, Generativ AI är en typ av artificiell intelligens som skapar något nytt och unikt, som text, bilder, videor och digitala upplevelser.som gör det enklare att producera så kallade deepfakes.Förfalskade videor, bilder eller ljud som genom maskininlärning kommit att bli så genomarbetade att de framstår som äkta Något som RUG också lyfter fram som ett ökande hot.

Sverige då? Jo, vi ligger fortsatt högt och klättrar till och med en plats, från fyra till trea. Glädjande. Men det beror dock till största delen på att Irland rasat från plats 2 till 8, efter att partiet Sinn Féin trappat upp verbala attacker mot medier.

I Sverige är det tack och lov ovanligt med våld mot journalister men det högre tonläget i samhällsdebatten har lett till att redaktioner tvingas plöja ner allt mer resurser i säkerhetsavdelningar istället för i nyhetsredaktionerna. Samtidigt stiftas fler och fler lagar som begränsar press-och yttrandefriheten, inte minst den så kallade spionlagen.

 

Det var svårt att hitta några ljusglimtar i årets rapport. Surinam klättrar 20 placeringar? Fiji 45? Absolut, de finns. Men den globala trenden går som sagt inte att bortse från.

 

Jag har skrivit det förr, men självklart är medierna långt ifrån felfria. Världen över så tappar vi också i förtroende (om än inte lika mycket i Sverige). Där har vi ofta oss själva att skylla.

Men Reportrar utan gränsers lista handlar inte om något slags upplevt förtroende. Den handlar om ett krig mot oberoende journalistik, orkestrerat av auktoritära ledare som vinner mark. Så länge det pågår kommer siffrorna i indexet att gå åt fel håll.

AP:s fotograf Evgeniy Maloletka pekar mot röken efter en raketattack mot ett sjukhus i den ukrainska staden Mariupol i mars 2022.