Södertälje larmar om begravningsträngsel – 400 samlas på kyrkogård

Uppdaterad 2021-02-27 | Publicerad 2021-02-26

Södertälje kommun har förbjudit dans och mingel på 13 festvåningar för att stävja smittan.

Samtidigt fortsätter hundratals att samlas på begravningar – upp emot 400 personer.

– Det kan få ödesdigra konsekvenser om man inte följer restriktionerna, säger Henrik Lindkvist, kyrkogårdschef i Södertälje.

Före jul samlades hundratals på fester i olika lokaler i Södertälje. Kommunen agerade med att förbjuda dans och mingel på 13 festvåningar för att stävja folksamlingar och en skenande smitta.

Fortfarande deltar många personer på utomhusbegravningar i Södertälje. Trots att endast 20 personer får närvara har gränsen överskridits flera gånger.

– Det har varit varierande antal, allt från 30–150 personer. Vi har fått uppgifter om att det nyligen ska ha varit upp emot 400 personer på en begravning. Det är högst olyckligt, säger Jonas Packalén, polisinspektör i Södertälje.

Hundratals människor på kyrkogård i Södertälje.

Kyrkan arbetat aktivt med problemet men har svårt att hitta en lösning.

– Ibland har man hållit bra avstånd trots att det är stora grupper. Men ibland har man varit fysiska, haft nära kontakt och kramats. Det är också ett väldigt känsligt läge. Vi tycker det är svårt att gå in och styra och ställa när folk sörjer. Det är ett dilemma, säger Henrik Lindkvist, kyrkogårdschef Södertälje pastorat.

Henrik Lindkvist, kyrkogårdschef Södertälje pastorat.

Känsligt att upplösa begravning

Tidigare under pandemin har kyrkan tagit in väktare vid vissa begravningar. Men den åtgärden var för dyr.

– Det var inte hållbart. Vi jobbar preventivt och informerar om vikten av att upprätthålla reglerna, sätter upp gatupratare och skyltar, säger han.

Polisen har varit på plats vid flera begravningar och fört dialog med de inblandade, både innan och under ceremonin. Myndigheten har enligt lag mandat att upplösa folksamlingar, en åtgärd man i största möjliga mån försöker undvika vid en begravning.

– Vi vill inte behöva komma till ett sånt beslut, men om det inte blir bättre kommer vi vara tvungna att vidta vissa åtgärder. Att använda fysiska tvångsmedel vid en begravning är inte proportionerligt. Vi vill understryka att vi har förståelse för att det är känsligt, att det är sista stunden för att sörja och att man vill visa medlidande. Men det är en svår situation och pandemin pågår. Varje enskild måste ta ansvar och respektera restriktionerna, säger Jonas Packalén.

”Kan drabba hela samhället”

Den senaste tiden har utvecklingen försämrats. Henrik Lindkvist har förståelse för att det inte går att skjuta på en begravning, men oroas över konsekvenserna av trängseln på kyrkogården.

– Det är ett sorgetillfälle som bara sker en gång och inte går att göra om. Men det kan få ödesdigra konsekvenser om man inte följer restriktionerna. Det kan drabba hela samhället, säger han.

Kyrkogård i Södertälje.

Nu ska flera aktörer kraftsamla för att få bukt på problemet.

– Vi kommer fortsätta att aktivt samarbeta och gå ut ännu tydligare och hålla avstånd, säger polisinspektör Jonas Packalén.

Samtidigt har kyrkan fått reaktioner från allmänheten och besökare på kyrkogårdarna.

– Vi har kritiserats för att vi inte förbjuder och stoppar. Det gör vi inne i kyrkan för där känner vi att vi har mandat med en begränsning på 20 personer. Utomhus är mer en allmän plats och vi har svårt för att gå dit och släpa bort folk. Ett sådan situation vill man slippa och inte ens behöva tänka tanken på, säger Henrik Lindkvist.

Kommuntoppen: ”Pinsamt att samlas så många”

Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, rasar över begravningsträngseln.

– Det är bedrövligt. Ett slag i ansiktet på alla de som offrar så mycket under pandemin. Jag kan förstå att det känns pinsamt och svårt att tacka nej till en begravning, men det ska i stället vara pinsamt att i det här läget samlas så många, säger hon.

Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

Södertälje har tidigare under pandemin varit hårt drabbade av en kraftig smittspridning. Boel Godner oroar sig över utvecklingen.

– Folksamlingar som de här riskerar att öka spridningen och jag oroas över att det nu kan ta fart igen. Det finns de som hållit små begravningar och ibland med digital närvaro. Och så finns det dem som gör så här. Det är otroligt frustrerande. Alla måste ta sitt ansvar och vi vädjar till alla att undvika folksamlingar, säger hon.

Kyrkogård i Södertälje.

13 miljoner i jackpott – missa inte expertens
stryktips