Efter storfesterna: Södertälje förbjuder dans och mingel

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Polisen och kommunen ingrep i lördags mot en fest med 250 personer i Södertälje.

Nu införs mingelförbud i festlokalerna.

”Det gäller evenemang eller andra sammankomster där dans, lekar, mingel eller liknande aktiviteter utövas”, skriver kommunikatör Åsa Zazi.

Under hela pandemin har stora fester med flera hundra gäster fortsatt anordnats i Södertälje. Detta trots att kommunen är hårt drabbad av coronaviruset och har bland de största smittspridningarna i landet.

”En bidragande orsak till den snabba smittspridningen är stora fester med dans eller liknande aktiviteter. l Södertälje anordnas nu under pandemin fortfarande många stora fester med 200–500 personer och ibland ännu fler. Det är ofta stora bröllop med gäster från andra länder, andra delar av Sverige eller andra delar av regionen”, skriver miljönämnden.

I lördags genomförde kommunen tillsammans med polisen en inspektion på en av festvåningarna i kommunen, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat.

Festerna har fortsatt i Södertälje, trots pandemin.
Foto: Läsarbild
Festerna har fortsatt i Södertälje, trots pandemin.

Mingelförbud till mitten av mars

Nu har kommunen beslutat att 13 festvåningar i kommunen förbjuds arrangera tillställningar.

”Beslutet innebär att företrädarna förbjuds med stöd av miljöbalken att anordna fester, evenemang eller andra sammankomster där dans, lekar, mingel eller liknande aktiviteter utövas av deltagarna. Förbudet omfattar även konserter”, skriver kommunikatör Åsa Zazi i ett mejl till Aftonbladet.

Foto: Läsarbild

Stöd av miljöbalken

Kommunen och polisen har tidigare haft svårt att komma runt problemet eftersom de endast kan ingripa med lagstöd, som alkohollagen och ordningslagen. Nu har kommunen beslutat om mingelförbud med stöd av miljöbalken.

”Att smittas av viruset innebär uppenbar olägenhet för människors hälsa, som kan leda till skada både för de som drabbas av sjukdomen och för deras närstående. Miljönämnden anser att miljöbalken är tillämplig för att skydda människors hälsa mot skada eller olägenhet i detta fall”, skriver miljönämnden i sitt beslut.

Samtliga verksamhetsägare har nu blivit informerade via mejl om de nya reglerna.

”I de fall där företrädare inte skickar en bekräftelse på att de mottagit beslutet, går polisen in med resurser. Polisen besöker då företrädaren och lämnar över beslutet, detta för att garantera att alla ska ha nåtts av informationen”, skriver kommunikatör Åsa Zazi i ett mejl till Aftonbladet.

Förbudet gäller till och med 14 mars.

PODD Att jobba på IVA i pandemin

Aftonbladet Daily intervjuar undersköterskan Maria Bölander.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE