Aprilvädret kommer tillbaka: ”Helgvädret blir knepigt”

Publicerad 2021-05-20

Ta dig en extra titt i almanackan nu.

I helgen ser det nämligen ut att bli aprilväder, trots att halva maj redan passerat.

– Då kan det skifta snabbt från sol till regn, säger Klarts meteorolog Mikael Sjöstrand.

Har man inte tagit fram regnkläderna än, kan det vara dags för det nu. I alla fall om man bor i de sydvästra delarna av landet.

– På fredagen har vi regn som når in över sydväst under dagen. Mellan Dalarna och Stockholmsområdet kommer det bildas regnskurar framför allt under eftermiddagen, säger Klarts meteorolog Mikael Sjöstrand, som har kikat på kommande dagarnas väderprognoser.

De första paraplyerna uppfanns för flera tusen år sedan och skulle skydda mot den starka solen på sydligare breddgrader. Som tur är får vi nordbor användning för dem än i idag.

Temperaturen kommer ligga omkring 10–15 grader på de allra flesta håll i landet.

I norr kommer det vara molnigt och regnigt längs kusten. I de nordligaste delarna av landet kan det även bli blötsnö och några enstaka minusgrader, enligt Sjöstrand.

Så blir helgvädret

Solchanserna är fortsatt låga till helgen, i stora delar av landet.

– Helgvädret ser ut att bli lite knepigt, när det kan skifta snabbt från sol till regn. Fredagen har vi störst solchanser i Östergötland och på Gotland, men i övrigt är det ganska mycket moln, säger Sjöstrand.

I de norra delarna av landet kan man få chansen att njuta av blötsnö.

I söder kommer det vara växlande molnighet och många regnskurar under lördagen. Temperaturen kommer ligga mellan 13 och 17 grader, där det är som varmast kring Östersjöområdet.

– I Stockholm- och Uppsalaområdet kan det till och med bli åskskurar, säger Sjöstrand.

Även norr väntas det också bli molnigt, med lätt regn under lördagen.

Söndagen bjuder på mulet väder på flera håll. På vissa håll i söder väntas det bli regn, och i norr blir det molnigt.

– Framför allt på Västkusten, där det väntas mest nederbörd och mycket vindar. Temperaturmässigt ligger vi på en 10 till 15 plusgrader i söder, och 5 till 10 grader i norr säger Sjöstrand.

En syn som troligtvis inte blir allt så vanlig i helgen. Men häng inte läpp, det kan vända snabbt enligt meteorologen Mikael Sjöstrand.

Följ ämnen i artikeln