Fem tonåringar åtalas för mord på taxichaufför

Publicerad 2023-09-25

Den 26-årige mannen hittades hängd i ett träd i ett naturreservat en dryg vecka efter att han anmälts försvunnen.

Nu åtalas flera ungdomar för mordet på mannen, bland annat en flicka.

Motivet tros vara ett övergrepp som den åtalade flickan tidigare anmält brottsoffret för.

Det var den 1 april i år som en 26-årig man hittades mördad vid ett naturreservat i Enköping. Han hade enligt åtalet hängts i ett träd.

När 26-åringen hittades hade han varit borta i en vecka och flera sökinsatser efter honom hade gjorts.

I närheten, gömd i en snödriva, stod en taxibil som mannen ibland körde vilket gjorde att den första teorin var att 26-åringen mördats i sin yrkesroll, något som åklagaren senare menade inte var fallet.

Taxichauffören hittades död i närheten av Hjälstavikens naturreservat i Enköpings kommun.

Lurade brottsoffret till mordplatsen

Fallet är ovanligt då de misstänkta är väldigt unga. En av dem, en i dag 16 år gammal flicka, är en av dem som nu åtalas för mord. Även fyra unga bröder i åldrarna 16–18 år åtalas för mord.

Totalt åtalas i dag åtta personer vid Uppsala tingsrätt. Fem av dem för mord, två för penningtvättsbrott och en person för övergrepp i rättssak. Alla de åtalade nekar till brott förutom flickan som menar att hon lockade målsäganden till platsen men enbart för att han skulle misshandlas.

Enligt åtalet misstänks den då 15-åriga flickan ha lurat offret till mordplatsen den 24 mars.

Hon uppehöll honom sedan kvar där tills de fyra pojkarna kom. Innan dess hade de enligt åklagarna anskaffat, och till brottsplatsen tagit med sig, rep, maskering och kläder som användes som hjälpmedel vid mordet.

Mannen utsattes sedan för strypning och hängdes i ett träd – något som enligt åtalet innebar svårt lidande för målsäganden och hade karaktären av en avrättning.

Anmälde brottsoffret för övergrepp

Enligt åklagarna tros motivet ha varit hämnd. En månad innan 26-åringen mördades hade den då 15-åriga flickan anmält brottsoffret för ett övergrepp som skulle ha ägt rum förra sommaren, en anmälan som åklagarna till Aftonbladet bekräftar gjorts.

– Den kvinnliga misstänkta anmälde i februari i år att hon utsatts för ett brott sommaren 2022. Mannen hon anmälde är målsägande i det här ärendet. Det finns även ett möjligt ekonomiskt motiv då man tagit pengar och tillhörigheter från honom, säger senior åklagare Moa Blomqvist.

Anmälan lades dock åt sidan då den bedömdes som ”vag” något som SVT Nyheter var först att rapportera om.

– Händelsen inträffade en lång tid innan, det fanns inga vittnen och hon kunde endast ange ett chattsmeknamn på personen så ärendet prioriterades bort, säger Andreas Pallinder, utredningschef vid Uppsalapolisen på en presskonferens.

Ett första målsägandeförhör med flickan hann aldrig hållas innan hon misstänks ha tagit lagen i sina egna händer. Pallinder säger att i den bästa av världar hade flickans anmälan tagits om hand direkt.

– Drar man det till sin yttersta spets så rent teoretiskt hade vi kunnat förhindra ett mord, säger han.

Bevisen mot tonåringarna består bland annat av chattkonversationer och övervakningsbilder.

Sa att de ”skulle döda en våldtäktsman”

De ska även till ett stort antal vänner ha sagt att de skulle döda ”en våldtäktsman” och även berättat om det när dådet var gjort. För ett vittne ska en av bröderna ha berättat att den nu 16-åriga flickan föreslagit att han och hans bröder skulle hämnas på hennes våldtäktsman.

Efteråt ska de även ha fört över pengar från brottsoffrets konto till sina gena konton – transaktioner som även de ingår i bevisningen.

– Vi har hittat vissa av de åtalades dna i målsägande bil och på repet som målsägande hängdes med. Vi har även hittat målsägarens tillhörigheter i vissa av de åtalades hem, säger senior åklagare Lina Elfwing.

Advokat Ebru Tok som är målsägandebiträde för den mördade 26-åringens familj har tidigare sagt till Aftonbladet:

– Familjen är i stor sorg och chockade över den unika situationen med att så unga personer är misstänkta för mordet. De hoppas att förundersökningen kommer att klargöra omständigheterna i målet.

Rättegången i Uppsala tingsrätt väntas starta i början av oktober och pågå i cirka 20 dagar.

Uppsala tingsrätt.

Följ ämnen i artikeln