Tortyrkammare för barn uppges ha hittats i Ukraina

”Det värsta vi har sett”

Publicerad 2022-12-15

Ukrainska myndigheter säger sig ha hittat bevis för att det funnits tortyrkammare för barn i Ukraina.

– Ja det är sant, det finns inga gränser för den ryska federationens cynism, säger Dmytro Lubinets, kommissionär för mänskliga rättigheter i Ukraina.

Uppgifterna kom på en pressträff under onsdagen. Dmytro Lubinets, parlamentets kommissionär för mänskliga rättigheter i Ukraina, meddelade att man hittat bevis för att det har funnits tortyrkammare för barn i nordöstra och södra Ukraina sedan områdena blivit tillbakatagna av ukrainska styrkor.

– För första gången har vi upptäckt tortyr av barn. Ja, det är sant, säger han enligt AP.

Blanda annat ska man ha hittat dessa tortyrkammare i orten Balaklava, Izium i Charkivregionen och i staden Cherson. Balaklava blev fritagen från ryska styrkor den 8 september, enligt BBC.

Redan tidigare har man sagt att man hittat utrymmen för tortyr i både Chersonregionen och Charkivregionen efter att de ryska trupperna har lämnat områdena. I Cherson ska det handla om tio stycken.

Dmytro Lubinets, kommissionär för mänskliga rättigheter i Ukraina.

Skuren, bränd och skenavrättad

Dmytro Lubinets säger att han själv sett två tortyrkammare där barn har torterats och säger att han dessutom pratat med en drabbad pojke.

Pojken, vars ålder är okänd, ska enligt Lubinets ha hållits fången i 90 dagar och under tiden blivit skuren med kniv, bränd och utsatts för skenavrättningar.

– Det var det värsta vi hade sett i Cherson. I en av tortyrkamrarna hittade vi separata celler där barn hölls fångna.

Flera av de personer som varit tillfångatagna har vittnat om att barn hållits fångna utan mat och torterats både fysiskt och psykiskt.

– De hade sagt till dem att deras föräldrar övergett dem och att de inte skulle komma tillbaka för att hämta dem.

443 ska ha dödats

Enligt AP ska ukrainska myndigheter ha sagt att åtminstone 443 barn har dödats i landets sedan den ryska invasionen. 855 barn ska ha skadats och 330 ska fortfarande saknas.

Det finns också uppgifter om att över 13 000 ukrainska barn har förts till Ryssland, enligt barnombudsman Daria Gerasimchuk.