Var kallast i onsdags – varmast idag

Publicerad 2024-01-08

I onsdags var Kvikkjokk kallast i Sverige med −43,6 grader.

Nu har tempen tvärvänt.

Inatt var Kvikkjokk varmast i Sverige med +0,9 grader.

För knappt en vecka sedan var det 43,6 minusgrader i Kvikkjokk, det var kallast i Sverige den natten och kallaste januarinatten i landet de senaste 25 åren.

Nu har köldknäppen lämnat norra Norrland – för den här gången. I en vecka höll den flera kommuner i ett järngrepp och kallast blev det i fredags i Naimakka med 43,8 minusgrader.

Men nu har mild luft dragit in över Norrland och ger ett par dagars respit. Inatt var det 0,9 plusgrader i Kvikkjokk, vilket var varmast i hela landet.

Men kallare luft ligger fortfarande kvar över i södra delarna av landet. Inatt var det kallast i Särna där SMHI:s mätstation visade 30,4 minusgrader.

"Högtrycket ligger kvar över södra Sverige med för årstiden ganska många minusgrader och här väntas en ganska klar dag med en hel del vintersol.

I västra och norra Norrland väntas mycket moln och främst i Tornedalen passerande snöfall. I fjällkedjan rejält blåsigt och tidvis snöfall, i norra Lapplandsfjällen ymnigt snöfall och från måndag eftermiddag på kalfjället storm", skriver SMHI på sin hemsida.

Termometern i Kvikkjokk på tisdagskvällen. Den privata termometern visade ännu lägre än det köldrekord som mättes upp av SMHI.

Följ ämnen i artikeln