Tempen tvärvänder – ökar med 40 grader: ”Det är upp och ner”

Publicerad 2024-01-05

Köldrekorden avlöser varandra i norra Norrland med över 40 minusgrader.

Men snart gör vädret en tvärvändning och tempen landar på plus.

– Det är en ökning på 40 grader. Det blir upp och ner, kallare i söder än i norr, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Norrland är van vid kalla vintrar.

Men den senaste veckans köldknäpp har även lamslagit de allra mest tåliga norrländska kommunerna. Natten till torsdag mättes säsongens hittills lägsta temperatur i byn Naimakka, Kiruna kommun.

– Det var så lågt som 43,8 minusgrader vilket är den lägsta januarinatten på 25 år, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Strömmen slogs ut i Älvsbyn under torsdagen och gatorna beskrevs som öde. Biblioteket höll öppet som värmestuga och Polarbröd stängde ner sin produktion och skickade hem sina anställda. Trafikverket har också varnat för den stränga kylan i norr, alla järnvägar är stängda och folk uppmanas undvika att köra bil.

”Trafikanter på väg bör iaktta försiktighet med att ge sig ut i trafiken, med risk för att bli stående med lång väntan på assistans”, skriver Trafikverket på sin hemsida.

Det kan bli slask när vädret slår om.

Ökar med 40 grader

Högtrycket håller fortsatt grepp om norra Norrland under helgen.

– Den kalla luften hänger kvar och då och då ser vi sådana här vintrar med riktigt kall luft nere på 40 minusgrader på sina håll. Men som läget är nu ser vi att det är ganska utbrett med 35-40 minusgrader på flera stationer. Så det är kallt, minst sagt, säger han.

Men sen vänder det. Och det vänder rejält. På måndag drar mild luft in och det blir plötsligt plusgrader i norra Norrland.

– Den letar sig in från väster och är en ökning med 40 grader på sina håll. Det är en absolut markant skiftning, säger han.

Kyligt i Kvikkjokk.

Kallare i söder än norr

Den milda luften fortsätter leta sig nedåt över Svealand och Götaland.

– Det är kallare luft som hänger kvar i söder med temperatuer kring nollan eller minus fem. Så det blir kallare i söder än i norr, det är upp och ner, säger Linus Karlsson.

I SMHI:s kommentar för kommande vecka ser det också ut att kunna bli plusgrader i nästan hela landet. Då kan ”även temperaturen i södra Sverige stiga upp på plussidan”, skriver SMHI.

Senare i nästa vecka väntas minusgraderna dock comeback i hela landet.

– De kommer tillbaka, men inte i samma omfattning som just nu, säger han.

SMHI baserar temperaturstatistiken på sina väderstationer runt om i landet och vissa lokala skillnader kan inträffa.

– Det är såklart så att privata termometrar kan visa lokala variationer. De mätstationer vi har att tillgå ska uppfylla en viss standard som kanske inte alla privata termometrar uppfyller. Men med det sagt är det en fingervisning om vad man har för temperatur i sitt område och det har också varit rejält kallt på sina håll, säger han.

Den kallaste temperaturen som någonsin uppmätts på en officiell mätstation i Sverige var den 2 februari 1966. Då var det 52,6 minusgrader i Vuoggatjålme, Arjeplog.

Följ ämnen i artikeln