C: Inför mobilförbud även på HVB-hem

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2023-11-06

C-ledaren Muharrem Demirok.

Centerpartiet vill se ett generellt mobilförbud på både Sis- och HVB-hem.

– Det viktigaste för oss är att skydda barnen, säger C-ledaren Muharrem Demirok.

En statlig utredning föreslår hårdare regler för mobiler, datorer och surfplattor på hem i Statens institutionsstyrelses regi – särskilt vid institutioner med högre säkerhetsklass.

Regeringen tog emot en utredning i juni och har gett svar i en debattartikel: ”Nu sätter vi stopp för mobilerna på Sis-hem”.

Detta mot bakgrund av en rad rymningar och brott som planerats inifrån hemmen.

”Helt överordnat”

Utredningen föreslår hårdare begränsningar än i dag. Men Centerpartiet tycker inte att förslaget går långt nog och kräver ett generellt förbud.

– Det förslaget som vi går fram med gäller inte bara Sis-hem, utan det gäller alla former av vård där ungdomar har ett beslut om insats mot sig, även HVB-hem, säger Muharrem Demirok.

Han ger som exempel den 16-åring som sitter häktad misstänkt för tre mord i Stockholmsområdet. Pojken hade avvikit från ett HVB-hem.

– Det viktiga nu är att se till att inga barn hamnar i en situation där de kan utsättas för hot, påtryckningar eller lockelser, säger Demirok.

– Det viktigaste för oss är att skydda barnen. Ja, det kan tyckas oproportionerligt och att det skulle slå mot alla att införa ett mobilförbud men i det här läget är barnens bästa helt överordnat.

Kan snabbutreda

Han kritiserar också regeringen för att dra benen efter sig när det gäller utredningens förslag. Något lagförslag finns inte aviserat i den propositionsförteckning som lämnades i september.

– Så förslaget som finns på regeringens bord drar ut ännu mer på tiden. Jag hade förutsatt att det skulle ha sjösatts redan så att förslagen kunde varit på gång.

Han är också beredd att medverka i en snabbutredning för ett breddat mobilförbud. TT har sökt socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Följ ämnen i artikeln