Biden: Zelenskyj viftade bort mina varningar

Publicerad 2022-06-11

Volodymir Zelenskyj har hyllats av många för sitt ledarskap under kriget.

Men innan kriget bröt ut ville han inte ta till sig av USA:s varningar, enligt President Biden.

– Zelenskyj ville inte höra något av det.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

USA förutsåg vad Ryssland var på väg att göra. Men Ukrainas president slog dövörat till, enligt USA:s president Joe Biden.

– Inget sådant här har hänt sedan andra världskriget. Jag vet att många trodde att jag kanske överdrev. Men jag visste att vi hade underlag för att påstå han (Rysslands president Vladimir Putin) skulle gå in, över gränsen, säger Biden i samband med en insamlingsgala för Demokraterna.

– Det var ingen tvekan om saken. Och Zelenskyj ville inte höra något av det.

Ukrainas president Volodymir Zelenskyj besöker ett krigshärjat Charkiv.

Varnade för invasion i februari

I slutet av januari sa Joe Biden att det fanns en direkt möjlighet att Ryssland skulle invadera Ukraina under februari, rapporterade bland annat BBC.

Någon vecka senare rapporterade New York Times att Ryssland var i slutfasen av förberedelserna inför en total invasion av Ukraina.

Satellitbilder dokumenterade den ryska upptrappningen. En högt uppsatt källa inom den amerikanska militären uppgav att 10 000 ryska soldater anslutit till Krim.

President Joe Biden.

Var rädd för ekonomin

Volodymir Zelenskyj, som under krigets gång blivit världsberömd för sitt agerande när kriget kom, ville inte riskera Ukrainas ekonomi.

– Det kommer signaler även från respekterade statschefer, om att det kommer vara krig i morgon. Det är panik – hur mycket kostar detta för vårt land? sa Zelenskyj på en presskonferens i Kiev den 28 januari.

Ukrainas största hot då var nationell destabilisering, enligt presidenten.

Den 24 februari meddelade Rysslands president Vladimir Putin att en ”militär specialoperation” var inledd. Sju miljoner människor har sedan dess flytt kriget i Ukraina, och desto fler är på flykt inom landet. Tusentals civila har dödats.