Sparkade sörjande - fick själv ont i benet

Uppdaterad 2014-05-21 | Publicerad 2014-05-20

FICK ONT Yusuf Yerkel sparkade en sörjande demonstrant som låg ned på marken. Nu är han själv sjukskriven med ont i benet.

Yusef Yerkel, rådgivare till Turkiets premiärminister Erdogan, sparkade en sörjande demonstrant efter gruvolyckan förra veckan.

Nu är han själv sjukskriven – med ont i sparkbenet.

Förra veckans misshandel av en demonstrant i Soma verkar ha tagit hårt på Yusuf Yerkel. Han har blivit sjukskriven i en vecka, uppger The Guardian.

Anledningen till Yerkels sjukfrånvaro är skador i mjukvävnaden i sitt högra ben – det han använde för att sparka mannen.

En läkarrapport från ett sjukhus i Ankara vittnar om "känslighet med ben- och armrörelser och svårigheter att gå", enligt turkiska tidningen Hürriyet.

Till läkaren ska Yerkel ha sagt att han ramlat.

Klädd i kostym och slips gick han till attack mot en man som hölls ned på marken av två personer ur polisens specialstyrka.

Händelsen inträffade under protesterna mot regeringen förra onsdagen och fotografierna spreds snabbt på sociala medier.

Motvillig ursäkt

Efter händelsen svarade Yusuf Yerkel att han vägrar att be om ursäkt. Med förklaringen att han förolämpats och provocerats till att attackera mannen, som sägs vara en gruvarbetare i den sorgdrabbade staden.

När saken uppmärksammats globalt gick han ut med vad som framstod som en motvillig ursäkt:

"Jag har blivit djupt bedrövad av incidenten som inträffade i Soma den 14 maj".

"Jag är ledsen att jag inte kunde hålla mig lugn trots provokationerna, förolämpningarna och attacker jag ställdes inför den dagen", sa han enligt nyhetsbyrån Anadolu.

"Var självförsvar"

Premiärminister Erdogans kansli uttalade att incidenten var en personlig fråga för Yerkel, men tjänstemän gick ut i försvar och sa att demonstranterna attackerat honom och att han agerat i självförsvar.

Erdogans förste politiske rådgivare Yalçin Akdogan skrev en kolumn:

"Yusuf Yerkels självförsvar mot de som sparkade på fordon och försökte lyncha delegationen har blivit förvrängt".

Han beskyllde gängmedlemmar för attacken och anklagade pressen för att "ansvarslöst" ha använt ett fotografi för att få det att se ut som ett massivt uppror mot regeringen.

På en presskonferens i fredags sa vice premiärminister Hüseyin Çelik att Yerkels påstådda skada var tillräckliga bevis för hans oskuld.

– En kan inte förstå hela situationen enbart från ett fotografi. Yusuf Yerkel sa att personen han sparkar på marken faktiskt attackerade och skadade honom, han blev till och med beviljad sju dagars sjukskrivning.

ANNONS