Premiärministerns rådgivare sparkade sörjande man

Uppdaterad 2014-05-16 | Publicerad 2014-05-15

En av premiärminister Recep Erdogans rådgivare, Yusuf Yerkel, fastnade på bild när han sparkade på en liggande man i onsdags.

Mannen demonstrerade efter gruvolyckan i Soma, uppger den skriver den turkiska tidningen Hürriyet Daily. Nu vägrar Yerkel att be om ursäkt för det inträffade, skriver Todayszaman.

Bilderna har skapat storm i Turkiet och ilska på sociala medier.

Det var under premiärministerns besök i Soma på onsdagen som hans rådgivare Yusuf Yerkel gick till angrepp mot en sörjande efter gruvolyckan som krävt minst 282 gruvarbetares liv.

Enligt ögonvittnen låg mannen på marken medan Yerkel sprang fram och sparkade honom tre eller fyra gånger. Mannen hölls nere av två medlemmar från polisens specialstyrka.

Den sörjande mannen ska ha hamnat i ordstrid med poliserna efter att han sparkat på en av bilarna i Erdogans följe.

Yerkel har bekräftat att det är han på bilderna men vägrar att be om ursäkt för misshandeln. Istället försökte han försvara sitt agerande med att varit utsatt för provokationer, attacker och förolämningar under hela dage, enligt Todayszaman.

Proteststrejkar

På onsdagen var stämningen uppeldad i den lilla gruvstaden Soma efter den värsta gruvolyckan i Turkiets historia. Många demonstranter riktade sin ilska mot premiärminister Erdogan.

På torsdagen meddelade fyra turkiska fackföreningar att de tar ut sina medlemmar i strejk för en dag, som en protest mot gruvolyckan. De menar att privatiseringen av gruvsektorn har lett till farligare arbetsförhållanden.

– Hundratals av våra medlemmar i Soma har sänts i döden då de tvingades jobba i brutala produktionsprocesser för att skapa maximal profit, uppger de enligt Reuters.