LO:s krigskassa: 20 miljoner ska ta S till makten

Publicerad 2014-12-16

LO:s vice ordförande Tobias Baudin

Regeringskrisen har orsakat stor frustration inom LO.

Nu gör facket ett nytt försök och satsar 20 miljoner på att vinna extravalet åt Stefan Löfven i mars.

– Vi tror att vår roll i valrörelsen kan bli ännu större den här gången, säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

Under 2014 satsade LO mer än någonsin på att hjälpa Socialdemokraterna att få till stånd en S-ledd regering efter riksdagsvalet. Man gjorde det genom att driva en egen facklig valrörelse som innehöll både arbetsplatsbesök, telefonkampanjer och tv-reklam.

När Stefan Löfven (S) blev statsminister och bildade regering andades facket ut. Efter åtta år med Alliansregeringen skulle många av de reformer som LO efterfrågat bli verklighet.

Men efter att regeringens budget röstats ned i riksdagen och det nyval som nu följer är läget ett helt annat. Nu tvingas facket mobilisera för en ny valrörelse. I dag presenterade man både en utvärdering av sina insatser under valåret, men man visade också upp hur man ska agera inför extravalet 2015.

Ska hjälpa Löfven ännu en gång

Målet är fortfarande att hjälpa statsminister Stefan Löfven att bilda en S-ledd regering efter valet.

– Den politiska situationen i riksdagen har tvingat Stefan Löfven att utlösa ett extraval. Framför allt vilar ansvaret tungt på Sverigedemokraterna som bröt praxis men också på de fyra borgerliga partierna som konsekvent har vägrat att sätta sig ned med statsministern och försöka hitta en överenskommelse, säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

Han menar att det blir LO-medlemmarna som förlorar på den alliansbudget som röstades igenom.

– Människor kommer fortsätta kastas ut från sjukförsäkringen. Den innebär också att satsningar på äldreomsorgen och skolan uteblir och klyftorna fortsätta att öka. Allra störst blir konsekvenserna för löntagarna och LO-medlemmarna.

I den utvärdering som LO gjort av sina insatser i valrörelsen lyfter man fram flera goda exempel - som man kommer använda friskt även denna gång.

– Samtalen med medlemmarna är det som fungerar bäst. Bland de som fick ett telefonsamtal från något av våra ringcentraler så var det bara 4 procent som röstade på SD och det var fler som röstade på S, säger Baudin.

Men samtidigt fanns det delar av den fackliga valrörelsen som han menar måste förbättras.

– Det vi måste bli bättre på är att vara tidigt ute, att kunna sätta budskap och vad vi vill göra så tidigt som möjligt. Och det är vi verkligen nu. Redan nu kan vi presentera en färdig valplan för LO som också innehåller vad vårt budskap ska vara.

Satsar 20 miljoner

Inför riksdagsvalet i höstas satte LO upp målet att minst 60 procent av LO-medlemmarna skulle rösta på S, en siffra som dock hamnade på 51 procent. Den här gången har man lagt ribban vid att fler LO-medlemmar än förra gången ska rösta på S.

– Det tycker vi är ett rimligt mål, som går att uppfylla, säger Tobias Baudin.

Totalt avsätter LO 20 miljoner kronor till valrörelsen. Nu hoppas man att facket ska spela en ännu större roll än vad man gjorde inför förra valet. Budskapet är tydligt: minskad arbetslöshet, restaurerade arbetslöshets- och socialförsäkringssystem och investeringar i välfärd.

– Vår insats är jätteviktig, vi pratar för 1,5 miljoner medlemmar, och fler som sympatiserar med löntagarna. Det som kan göra att vi får en ännu större roll är att jag tror det blir en tydlig valrörelse mellan höger och vänster.

Precis som i riket så ökade stödet för SD bland LO-medlemmarna i höstens val, där partiet nu är näst störst. Retoriken från facket mot SD kommer att kännas igen:

– Vi var tydliga med att SD inte bara är ett rasistiskt och fascistiskt parti utan även ett riktigt högerparti som är löntagarfientligt. Det vill inte LO-medlemmarna ha, säger Tobias Baudin.