Ännu en person brottsmisstänkt i SD:s bolagshärva

Uppdaterad 2015-02-10 | Publicerad 2015-02-09

Martin Kinnunen (SD).

Härvan kring det SD-ägda bolaget Samtid och framtid växer.

Nu misstänks den förre styrelseledamoten Per Björklund för grovt bokföringsbrott.

I går avslöjades att riksdagsledamoten Martin Kinnunen utreds för grovt skattebrott.

Enligt TV4-Nyheterna har polisen genomfört husrannsakan i hans hem och i riksdagen.

– Jag förnekar brott, säger Martin Kinnunen till Aftonbladet.

Nu tar Kinnunen timeout från ett av sina uppdrag, skriver DN.

TV4-Nyheterna avslöjade igår att riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD) utreds för misstänkt skattebrott och bokföringsbrott.

Martin Kinnunen är firmatecknare i partiets mediebolag Samtid & Framtid.

Nu står det klart att även Per Björklund, som var styrelsesuppelant i bolaget under större delen av 2012, men som enligt uppgifter till Aftonbladet skötte bolagets bokföring, misstänks för grovt bokföringsbrott.

Björklund är förtegen när Aftonbladet når honom på tisdagsförmiddagen.

– Inga kommentarer, jag kommer inte att lämna några kommentarer, säger han.

Inte heller Jakob Holmberg, vice chefsåklagare, vill säga mer.

– Det råder förundersökningssekretess, var hans korta kommentar.

I går, när TV4-Nyheterna, avslöjade härvan sa han:

– Vi har vidtagit sedvanliga utredningsåtgärder som man alltid gör vid misstänkta brott.

Järnrörsskandalen är upprinnelsen

Upprinnelsen till brottsmisstanken är enligt TV4-Nyheterna den så kallade järnrörsskandalen - som ledde till att Erik Almqvist, tidigare ekonomiskpolitisk talesperson, lämnade riksdagen och SD.

Enligt TV4-Nyheterna krävde Almqvist flera miljoner kronor i ersättning för att lämna riksdagen - pengar som betalts ut från Samtid & Framtid.

För två veckor sedan genomfördes husrannsakningar hos Martin Kinnunen och hos SD:s revisor. Husrannsakan har även genomförts i riksdagshuset hos ledamoten Paula Bieler, rapporterar TV4-Nyheterna.

Martin Kinnunen har beslutat att ta timeout från ett av sina uppdrag.

– När det kommer till mitt uppdrag i riksbanksfullmäktige har jag på eget initiativ beslutat att inte delta aktivt i arbetet under utredningens gång, säger han i ett uttalande på Sverigedemokraternas hemsida.

Kinnunen kommer dock fortsätta som riksdagsledamot.

– Riksdagsledamot är man, man kan inte bara ta ledigt hur som helst. Det kommer jag att fortsätta att vara, säger han till Ekot.

Förnekar brott

Martin Kinnunen skriver i ett mejl till Aftonbladet att han förnekar brott.

"Jag vet att jag inte haft något uppsåt att göra fel. Jag har aldrig haft någon vilja eller möjlighet att dra vinning av detta." skriver han och fotsätter:

"I kraft av styrelseledamot är jag ansvarig för redovisningen men det är samtidigt viktigt att understryka att bolagets ekonomiska administration vid den här perioden sköttes av en extern konsult som vi efterhand förstått inte skötte sina arbetsuppgifter. De anklagelser som jag fått handlar om en felaktig momsdeklaration som den externa konsulten i kraft av deklarationsombud lämnade in. Vi rättade den felaktiga momsdeklarationen och har betalat det skattetillägg som vi påfördes på grund av detta."

"Handlar om intäkter - inte kostnader"

Kinnunen förnekar att det genomförts husrannsakan hos honom. Han förnekar även att upprinnelsen skulle vara pengar som betalats ut till Almqvist från Samtid & Framtid.

"Detta handlade om intäkter till bolaget, inte kostnader. Detta handlar inte om att vi ingått avtal med ett bolag som ägs av Erik Almqvist eller att vi betalat för dessa tjänster." skriver han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln