Riksbanken ändrar inte räntan

Publicerad 2016-04-21

Riksbankschefen Stefan Ingves.

I februari sänktes reporäntan till rekordlåga -0,5 procent. Det var Riksbankens tredje sänkningen i rad.

Precis som ekonomerna förutspått lämnar Riksbanken räntan som den är.

Det beskedet lämnades på torsdagsmorgonen.

Torbjörn Isaksson, Nordea.

I nyhetsbyrån Reuters enkät svarade alla tillfrågade ekonomer att Riksbanken troligen skulle lämna reporäntan på -0,5 procent. Bakgrunden är att tillväxten går för högvarv och att inflationen vänt uppåt.

De goda ekonomiska förutsättningarna gör att hälften av ekonomerna som svarat på enkäten tror på fler stimulerande åtgärder under året. Riksbanken meddelade på torsdagsmorgonen att man kommer stödköpa statsobligationer för ytterligare 45 miljarder kronor.

Spöket som skrämt fram de nya stimulansåtgärderna är kronans styrka, säger ekonomerna till Reuters.

”Höjning otänkbar”

Annika Alexius är professor i nationalekonomi på Stockholms universitet. Hon säger att Riksbankens ickebesked var helt väntat.

– Ja de sänkte sist, och det har inte hänt något som motiverar en sänkning över huvud taget. En höjning är helt otänkbart just nu, säger Annika Alexius.

Riksbankens mål är att hålla inflationen på en bra nivå. Just nu har Sverige hög tillväxt på BNP, fast inte alls samma ökning av inflationen. ”Jätteskumt”, säger Annika Alexius, ”obegripligt läge för Riksbanken”.

– Riksbanken kommer inte höja reporäntan förr än inflationen är stabilt högre. Om kronan stärks vill de spara det krutet, säger Annika Alexius.

Enligt Annika Alexius kommer Riksbanken använda andra sätt än räntehöjning att påverka inflationen. Ett sätt kan vara att påverka valutamarknaden.

”Ligger nära till hands”

Ett annat sätt är att ”öka kvantitativa lättnader”, det vill säga att pumpa in mer pengar i ekonomin genom att till exempel köpa statsobligationer. Något som Riksbanken också öppnade för på torsdagsmorgonen.

– Det är de två åtgärder som ligger närmast till hands, säger Annika Alexius.

Kronan har lyft med 35 öre mot euron sedan årslägsta i februari. Och mot dollarn har kronan lyft med 40 öre sedan årsskiftet, till den högsta nivån på 15 månader.

Följ ämnen i artikeln