Så billig blir din A-kassa

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-30

Tusentals utförsäkrade – då sänks avgiften till a-kassan

Anders Snare förlorade jobbet på Volvo personvagnar i Torslanda under finanskrisen och blir snart utförsäkrad. Åsa Snare fick behålla jobbet på Volvo och får nu sänkt avgift till a-kassan.

Den enes död blir den andres bröd.

När tusentals medlemmar blivit utförsäkrade chocksänker IF Metall avgiften till a-kassan.

Och de är inte ensamma, visar Aftonbladets granskning.

Klicka på bilden för att göra den större.

Sedan finanskrisen hösten 2008 har cirka 60 000 IF Metall-anslutna blivit arbetslösa.

Förra månaden betalade organisationens a-kassa ut ersättning till 19 900 medlemmar.

– Det innebär 40 000 utförsäkrade sedan finanskrisen, även om en del av dessa kan ha fått nytt jobb, säger Åke Ljunggren, a-kasseföreståndare på IF Metall.

Vinnarna är de som har kvar jobbet. Eftersom IF Metalls a-kassa inte har lika många att betala ut till chocksänks avgiften.

– Vi kommer att sänka med 150 kronor till nyår, säger Ljunggren.

Det innebär 1 800 kronor mer i plånboken på ett år för anslutna som fortfarande har jobb.

Har svårt att glädjas

Exempelvis Åsa Snare på Volvo personvagnar i Torslanda. Hon har dock svårt att glädjas – hennes man Anders fick sparken i december 2008 från samma fabrik och blir snart utförsäkrad.

– Jag tycker inte vi som jobbar ska få det bättre på grund av att fler blir arbetslösa, säger hon.

IF Metalls sänkning beror på det nya a-kassesystem som infördes i januari 2007. Det innebär bland annat innebär att man efter 300 dagar utförsäkras ur a-kassan. Kassorna ska också finansiera sin egen arbetslöshet. För branscher med hög risk för arbetslöshet innebär det högre avgifter.

– Det kan innebära att om en städerska eller servitör inom Hotell- och restaurang betalar 400 kronor så betalar ekonomen 90 kronor, säger LO-basen Wanja Lundby-Wedin.

”En rejäl flopp för Borg”

Hon säger att tanken med alliansens modell är att den ska påverka lönebildningen: den som löper högre risk att bli arbetslös ställer lägre lönekrav.

– Men det funkar ju inte för vi håller ihop i lönerörelsen. Det visar på det fullkomligt absurda i konstruktionen. Det är en rejäl flopp för Anders Borg.

Flera a-kassor sänker dock avgifterna av motsatt anledning: arbetslösheten sjunker, eller är inte så hög som befarat.

– Vi sänkte vid årsskiftet, vi sänkte första maj och kommer att sänka igen vid årsskiftet. I vårt fall beror det på sänkt arbetslöshet, säger Byggnads a-kasseföreståndare Gunnar Dahlberg.