Så ska Ekeroth slippa skatta för hatsajten

Publicerad 2013-11-05

Kent Ekeroth.

Skatteverket beslutade att Kent Ekeroth (SD) skulle skatta för hundratusentals kronor som donerades via hans konto till den främlingsfientliga sajten Avpixlat.

Nu har Ekeroth hittat ett sätt att komma undan skatten.

I fjol avslöjade Aftonbladet Sverigedemokraternas täta kopplingar till den främlingsfientliga sajten Avpixlat, och att riksdagsmannen Kent Ekeroth var den som stod bakom sajtens finansiering.

"Sverigevänliga intressen"

I somras stod det klart att Skatteverket beslutat upptaxera Ekeroth. De insamlade pengarna som gått via hans personliga konto är nämligen skattepliktiga, anser verket.

Nu har Kent Ekeroth för att kringgå skatt skapat en ideell förening, "Föreningen för Sverigevänliga intressen".

Föreningen registrerades enligt Skatteverket den 5 september, och föreningsadressen är Ekeroth.

Ekeroth bakom föreningen

På Avpixlat förklara man lösningen:

"Kent Ekeroth, som upplåtit sitt konto för våra donationer, har haft givande samtal med Skatteverket. Kontentan av detta är att en ideell förening nu startats som hanterar donationer från Avpixlats läsare. Det är alltså inte längre Ekeroths privata konto som hanterar dessa, utan ett bankkonto i föreningens namn. Precis som med det tidigare bankkontot står Ekeroth även bakom föreningen".

Så länge en förening hävdar att pengarna som går in i föreningen används till allmännyttan, det vill säga vad som står i stadgarna när de bildas, är de skattefria, enligt Skatteverkets regler.

– Föreningen ska också vara öppen för alla – inte sluten till en viss krets, säger Skatteverkets handläggare till Aftonbladet.