Ett år sedan Einár sköts till döds – detta har hänt

Uppdaterad 2022-10-21 | Publicerad 2022-10-20

Klockan 22:50 den 21 oktober 2021 kom de första larmen om skottlossning.

På en innergård i Hammarby Sjöstad hittades 19-årige Nils ”Einár” Grönberg skjuten till döds.

Detta är vad vi vet om kvällen då Einár mördades.

• Tiden före mordet

Einár, en av de mest strömmade artisterna i sin generation, hade länge levt under en stor hotbild. I april 2020 utsattes Nils Grönberg, då endast 17 år gammal, för en brutal kidnappning av personer med kopplingar till det kriminella Vårbynätverket i Stockholm.

Men det var särskilt efter en händelse på krogen Nosh and chow i Stockholm , bara två veckor innan mordet, som Einár på allvar började frukta för sitt liv, enligt uppgifter till Aftonbladet.

En person med nätverkskopplingar, som var Einárs vän, knivskars den kvällen. Den unge artisten började efter detta enligt Aftonbladets uppgifter att se över sin säkerhet. Han ställde in en planerad spelning, sökte skydd hos kriminella nätverk och funderade på att skaffa en bepansrad bil. Vid tiden för mordet bodde han på en skyddad adress i Hammarby sjöstad.

Nils ”Einár” Grönberg sköts ihjäl i Hammarby Sjöstad i oktober förra året.

• Mordkvällen den 21 oktober

Med hjälp av källor har Aftonbladet kunnat kartlägga hur Nils Grönberg natten före mordet träffade vänner och artistkollegor som han gjorde musik med.

Han kom hem på morgonen och sov till kvällen. Sedan hörde en person av sig, en bekant som Nils Grönberg inte tidigare haft särskilt mycket samröre med. Personen ringde flera gånger och ville ses. De bestämde att de skulle mötas upp i Hammarby sjöstad.

Polisens tekniker letar spår på mordplatsen.

• Strax före mordet den 21 oktober

Einár mötte upp personen som ringt honom, samt ytterligare en ung man. Båda personerna har gängkriminella kopplingar. En av dem hade Einár varit vän med under en längre tid. Den andre hade han börjat umgås med bara några veckor tidigare.

De träffades i ett cykelförråd vid Einárs lägenhet i Hammarby sjöstad. Utanför väntade två gärningsmän med vapen.

Mycket tyder enligt Aftonbladets källor på att de två skyttarna visste exakt var Einár befann sig.

Larmet kom till polisen strax före klockan elva på kvällen den 21 oktober.

• Klockan 22:49 den 21 oktober

Nils Grönberg och hans sällskap går ut ur cykelförrådet och ser skyttarna. Einár och den man han känt länge springer åt två olika håll. Den tredje vänder av okänd anledning tillbaka in i cykelförrådet och stänger dörren.

De två skyttarna avlossar skott även mot Einárs vän som springer ner mot vattnet. Men det är tydligt att Einár är det primära målet. Skyttarna följer efter honom och avlossar flera skott.

Einár springer mot en port. Men det är fel port. Hans nyckelbricka fungerar inte. När han vänder om för att springa till rätt port skjuts han på nära håll.

Enligt Aftonbladets källor filmar skyttarna den blödande 19-åringen som bevis på att jobbet är utfört. Filmen ska enligt källor sedan ha skickats till en eller flera personer som anstiftat mordet, några av de många fiender som rapparen uppgetts ha haft.

• Klockan 22.50 den 21 oktober

Boende i området vaknar av ljudet från ett tiotal skott. Flera larmsamtal kommer in till 112 den kvällen.

När polisen kommer dit hittar de 19-årige Nils ”Einár” Grönberg liggande utanför en port på en innergård.

Han är död.

Av skyttarna finns inga spår.

• Klockan 00.45 den 22 oktober

Polisen bekräftar att Einár dött efter skottlossningen.

Han har träffats av två skott. Ett i bröstet och ett i ansiktet.

Mordet beskrivs som en ren avrättning.

• 19 november 2021

Nils ”Einár” Grönberg begravs i Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm.

Över 450 personer är på plats. Utanför kyrkan vajar en flagga på halvstång som en markering mot våldet.

Sebastian ”Sebbe Staxx” Stakset samt Shanti Roney och Karin Franz Körlof vid kyrkan som flaggade på halv stång under Nils Einár Grönbergs begravning.

• 10 maj 2022

I maj delges en person misstanke om brott gällande medhjälp till mord i den pågående utredningen.

Aftonbladets uppgifter gör gällande att den som delgivits misstanke är en ung man med tydliga kopplingar till kriminella nätverk. Han ska ha känt både Einár och den vän till Einár som besköts samma kväll.

I början av maj, efter att han återvänt till Sverige efter en tid utomlands, tas mannen in till förhör. Att misstankarna riktats mot just denne man ska främst bero på samtal som gjorts från hans telefon mordkvällen. Strax innan polisen nåddes av larmet om skottlossning ska han ha ringt ett FaceTime-samtal till en annan gängkriminell person, enligt Aftonbladets uppgifter.

Åklagaren uppger att misstankarna inte räcker för att frihetsberöva mannen – men misstankarna mot honom kvarstår än i dag.

Aftonbladets källor menar att även om mannen ännu inte kan åtalas så sänder polisens agerande ut signaler att fallet inte är övergivet.

– Man hoppas kunna skaka trädet så att pusselbiten som behövs faller ut, säger en källa.

Platsen för dödsskjutningen blev snabbt en minnesplats.

• Idag, ett år efter mordet

Förundersökningen är öppen och pågår.

Utredningen har en hypotes och uppfattning om att person/personer från en viss gruppering har varit delaktiga i mordet. Några namn har utredningen tittat närmare på och utfört utredningsåtgärder kring. Men ingen, förutom den man som är delgiven misstanke om medhjälp till mord, är delgiven misstanke.

De två mordvapnen saknas ännu.