Rysk artist spelade för soldater – död i ukrainsk ”hämndattack”

Publicerad 2023-11-23

Skådespelaren Polina Menshikh, 40, uppträder på scenen för de ryska soldaterna.

Då slår raketen ner och allt blir svart.

Nu kritiseras de ryska befälhavarna efter attacken.

Följ ämnen
Ukraina

Polina Menshikhs död bekräftades på måndagen av en teater i S:t Petersburg där hon var verksam.

Dagen före uppträdde hon för ryska marinkårssoldater för att fira en militär högtidsdag.

En mobilfilm visar hur hon sjunger och spelar gitarr på scenen när raketen slår ner i kulturlokalen i det ockuperade samhället Kumachovo, ungefär sex mil från fronten i östra Ukraina.

Elektriciteten slås ut, allt blir svart till ljudet av glasskross och en man hörs utbrista ”helvete!” på ryska.

Skådespelaren fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda. Enligt BBC dog även ett 20-tal av soldaterna i attacken, något som inte kommenterats från ryskt håll.

Polina Menshikh, 40.

Ukraina: ”Varmt välkomnande”

Den oberoende ryska tidningen Meduza uppger att träffades lokalen av en raket från det amerikanska artillerisystemet Himars.

En avdelning inom den ukrainska armén har bekräftat attacken.

”Ukrainas försvarsmakt kunde snabbt lokalisera platsen för ryssarnas festligheter och gav dem ett varmt välkomnande”, skrev militären i ett uttalande som Meduza återger.

En lokal ukrainsk officer beskriver bombningen som hämnd för en rysk attack mot en ukrainsk medaljceremoni för två veckor sedan. Då dödades 19 elitsoldater.

Förödelsen efter attacken på teatern.

Kritiken: ”Riktiga smartskallar”

Ryska militärbloggare kritiserar nu befälhavarna för att uppträdandet tilläts att äga rum. Rybar, en av Rysslands mest inflytelserika krigsinfluencers, slog an en sarkastisk ton.

”Uppenbarligen har några riktiga smartskallar tänkt till och bestämt att eftersom konsertlokalen var belägen 60 kilometer från frontlinjen skulle ingenting kunna nå den”.

En annan pro-rysk bloggare skriver att hämndattacken var väntad och går hårt åt de ryska befälen.

”Nästan två år av krig och de obildade idioterna vet fortfarande inte vad man kan göra och inte göra”, skrev han enligt New York Posts översättning.

Polina Menshikh var en välkänd skådespelare och regissör. I 15 år ledde hon dansteatern Lege Artis i Moskva och de senaste åren har hon varit föreståndare för en folkdansgrupp, skriver Meduza.