Sasja till straffkoloni för fem prislappar: ”Kommer dö”

Publicerad 2023-11-19

Konstnären och musikern Sasja Skotjilenko, 33, bytte ut fem prislappar mot information om kriget i Ukraina – nu har hon dömts till sju års straffkoloni.

Till och med pensionären som angav henne tycker det är för mycket:

– Jag anser inte att hon är en förbrytare, säger den 76-åriga kvinnan.

Precis som hundratals andra ungdomar deltog Aleksandra ”Sasja” Skotjilenko i flera spontana demonstrationer i Sankt Petersburgs centrum efter att Ryssland hade invaderat Ukraina den 24 februari 2022, vilket i början av kriget bara ledde till en natt i poliscell. Senare drogs tumskruvarna åt.

På väg från jobbet till en musikrepetition i slutet av mars 2022 bytte Sasja ut några prislappar i matbutiken Perekrestok i Sankt Petersburg mot information om Ukraina-kriget.

På en lapp stod det: ”Den ryska armén bombade en konstskola i Mariupol. Omkring 400 personer hade sökt skydd i den.” På en annan stod det att Putin ”har ljugit för oss i tv-rutan i 20 år”.

En kvinnlig pensionär såg lapparna, blev upprörd och polisanmälde dem.

– Jag är stolt över att jag gjorde det. Det vore väl skamligt att bara gå förbi om man såg ett brott begås? sade den 76-åriga kvinnan nyligen när tidningen Bumaga fick tag i henne.

Men samtidigt som kvinnan anser att Sasjas lappar var lögnaktiga så tycker även hon att ett flerårigt fängelsestraff är för långt:

– För några papperslappar borde det så klart vara kortare, säger hon.

Konstnären och musikern Sasja Skotjilenko före gripandet.

 

Prislappar med antikrigsbudskap, av den typ som Sasja Skotjilenko satte upp i en rysk affär den 31 mars 2022.

Suttit häktad i 19 månader

Efter tio dagars polisjakt greps Sasja Skotjilenko. Sedan dess har hon suttit häktad i 19 månader.

Rättsprocessen mot Sasja blev en ventil för kritiska ryssar. Genom att vara på plats i rättssalen kunde de visa sin solidaritet med en ung pacifist, när de inte längre kunde demonstrera. Hundratals människor hjälptes spontant åt att stötta Sasja.

– Mina anklagare har makt och pengar. Jag har något mycket större – vänlighet, empati, äkta kärlek och ett enormt stöd från människor i hela världen, skrev Sasja i ett brev från häktet.

Nyheten om att Sasja Skotjilenko häktats för några papperslappar blev en global nyhet och brittiska BBC utnämnde henne till en av världens mest inflytelserika kvinnor under 2022.

Demonstrationer för Sasja ordnades i flera västeuropeiska städer och 169 000 människor skrev under ett upprop om att hon måste friges, enligt tidningen Meduza.

”Kommer inte överleva”

Flera av hennes fångvaktare tyckte att hon behandlades för hårt, har Sasja berättat. En av tjänstemännen som utredde hennes fall sade till och med upp sig:

– Jag började inte jobba på åklagarmyndigheten för att hålla på med fall som Sasja Skotjilenkos, sade han till hennes advokat.

Under sitt slutanförande i torsdags talade Sasja Skotjilenko länge och väl:

– Min process är så egendomlig och skrattretande att jag ibland tror att konfetti plötsligt ska regna ner och alla i domstolen ska ställa sig upp och ropa ”vi bara skojade”, sade hon och fortsatte:

– Vad är det för svag tro som åklagaren har på vårt samhälle, om han anser att landets säkerhet hotas av fem små papperslappar?

När Sasja i torsdags dömdes till sju års straffkoloni för att hon "spritt lögner om ryska armén" ropade åskådarna i Vasiljeostrovskij-domstolen ”skandal, skandal” och frågade domaren Oksana Demjasjeva hur hon skulle kunna sova efter ett sådant domslut. Tigande gick domaren därifrån.

Sasja Skotjilenko lider av bland annat hjärtproblem och behöver regelbunden medicinering, som hennes advokat Jana Nepovinnova inte tror att hon kommer att få:

– Aleksandra kommer inte att överleva straffkolonin, säger Nepovinnova till tidningen Bereg.

På lördagen krävde 112 ryska läkare i ett öppet brev till Vladimir Putin att Sasja Skotjilenko ska släppas fri, enligt The Moscow Times.

Sasja Skotjilenko förhörs via videolänk den 17 maj 2022.