Polisen vill att flickan ger sig till känna: Anhöriga och andra är oroliga

Uppdaterad 2022-10-12 | Publicerad 2022-10-11

Missing People sökte med över 100 personer efter den försvunna tonårsflickan i Göteborg på måndagen.

Men polisen tror inte att flickan befinner sig i staden och tror istället att flickan håller sig undan frivilligt. Nu uppmanar de henne att höra av sig.

– Anhöriga och andra är oroliga, säger Lars Hedelin, presstalesperson hos polisen i region Bergslagen.

Polisen söker inte aktivt efter tonårsflickan som har varit försvunnen sedan i torsdags. Hon dök då inte upp på skolan och tros istället ha tagit tåget från en ort i Värmland och ner till Göteborg, enligt åklagaren.

I Göteborg har hon träffat en man i 20-årsåldern och misstankar väcktes om att flickan hade utsatts för grooming, det vill säga lockats och uppmuntrats av en äldre man att träffas i sexuellt syfte.

Mannen har begärts häktad misstänkt för brottet. Men flickan är inte återfunnen. Polisen säger på tisdagen att de tror flickan håller sig undan frivilligt. Samtidigt har de ingen aning om var de ska leta.

– Hon kan lika gärna vara i Stockholm som i Göteborg, eller på väg tillbaka till Värmland, säger Thomas Fuxborg vid polisen.

Resenärer på Göteborg Centralstation. Arkivbild.

Har ingen sökinsats

Polisen misstänker inget brott i samband med flickans försvinnande.

– Hon vet om att anhöriga letar efter henne men hon har valt att inte ge sig till känna, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i Väst till TT.

Polisen har för närvarande ingen sökinsats i region Väst.

– Vi har inga indikationer i nuläget på att hon befinner sig i region Väst, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson hos polisen i region Väst under morgonen till Aftonbladet.

I region Bergslagen har polisen heller ingen sökinsats.

Varför söker ni inte efter flickan, hon är väldigt ung?

– Om man inte har någonstans att utgå ifrån kan man inte leta. Vi måste ha någonting att utgå ifrån när vi jobbar. Vi har utredare som jobbar med det här men vi har inte folk ute på fältet, säger Lars Hedelin, presstalesperson hos polisen i region Bergslagen.

Polisen har en uppmaning till flickan och menar att det är angeläget att hon hör av sig.

– Anhöriga och andra är oroliga behöver få veta var hon befinner sig. Vi vill att hon ger sig till känna, säger Lars Hedelin.

Under måndagen hade Missing People en sökinsats efter flickan i Göteborg. Den gav inga resultat. Då sökte de bland bostadsområden på Hisingen och i skogsområden.

– Vi sökte där eftersom hon har setts i det området natten mellan fredag och lördag. Vi söker var som helst vara vi får till oss något relevant tips.

Uppdaterad: På tisdagskvällen meddelade polisen att flickan hade hittats välbehållen.