Man begärs häktad misstänkt för grooming – flicka försvunnen

Uppdaterad 2022-10-12 | Publicerad 2022-10-10

Tonårsflickan försvann från sin skola i torsdags. Enligt polisen ska hon ha tagit tåget från en ort i Värmland till Göteborg.

Flickan lämnade skolan, tog tåget till Göteborg och nu är hon försvunnen.

En man i 20-årsåldern har begärts häktad misstänkt för grooming i samband med hennes försvinnande.

– Det finns vittnesuppgifter om att man har sett målsägande och den misstänkte i anslutning till hans bostad, säger Joanna Larsen, kammaråklagare.

Tonårsflickan försvann från sin skola i torsdags, efter det tror man att hon tog tåget från en ort i Värmland till Göteborg.

Nu finns misstankar om att hon har utsatts för grooming, det vill säga att lockats och uppmuntrats av en äldre man att träffas i sexuellt syfte.

En man i 20-årsåldern begärs nu häktad misstänkt för brottet.

– Det finns utredningsuppgifter som tyder på att målsägande ska ha rest med tåg till Göteborg. Misstanken består i att hon har träffat den här mannen som är misstänkt i ärendet. Det finns olika omständigheter i ärendet som gör att vi kan påstå att det är på det här sättet, säger kammaråklagare Joanna Larsen.

Nekar till brott

Joanna Larsen vill inte gå närmare in på några detaljer i utredningen eller hur kommunikationen mellan de båda har sett ut.

– Det finns vittnesuppgifter om att man har sett målsägande och den misstänkte i anslutning till hans bostad, säger Joanna Larsen.

Mannen nekar till brott.

– Han förnekar brott. Han har ingenting med det här att göra, säger försvarsadvokaten Jan Otto Meijer.

Den anhållne mannen förekommer i belastningsregistret. För några år sedan dömdes mannen för tre fall av våldtäkt mot barn, skriver GP. Påföljden blev tre års fängelse.

Har bilden klarnat kring vad som har hänt?

– Nej, det skulle jag inte säga att den har gjort. Vi behöver också komma i kontakt med målsäganden för att ta reda på det, säger Joanna Larsen.

Hur arbetar ni nu?

– Ärendet är i ett väldigt tidigt skede och vi håller på att gå igenom alla omständigheter som finns i ärendet för att försöka se var man ska söka efter henne och var hon kan tänkas vara. Men också arbeta vidare med brottsmisstanken som inte rör själva försvinnandet, säger Joanna Larsen.

Ingen aktiv sökinsats

På måndagen var flickan fortfarande försvunnen och i nuläget finns det inga misstankar om att mannen har med hennes försvinnande att göra. Polisen i region väst har ingen aktiv sökinsats på gång.

Kan flickan hålla sig undan självmant?

– Så kan det vara, säger Joanna Larsen.

Den misstänkte mannen är hemmahörande i Göteborg och polisen har sökt igenom hans bostad.

– Men målsäganden har inte påträffats där, säger Joanna Larsen.

Det har gjorts fynd under utredningens gång.

– Vad gäller misstanken om kontakt att träffa barn i sexuellt syfte så har det gjorts vissa beslag som vi arbetar med, säger Joanna Larsen.

Uppdaterad: På tisdagskvällen meddelade polisen att flickan hade hittats välbehållen.