SD vill stoppa S-lotterna: ”Vi måste dra åt pengakranen”

Uppdaterad 2023-04-30 | Publicerad 2023-04-28

Sverigedemokraterna och regeringen vill hindra partier från att bedriva lotteriverksamhet.

Förslagets syfte är att sätta stopp för Socialdemokraternas lotter – som drar in mångmiljoner till partiet.

– Vi måste dra åt den pengakran som finansierar socialdemokratin eftersom de har riggat hela systemet, säger Tobias Andersson (SD).

Tidöpartierna är överens om att tillsätta en utredning som ska genomföra en översyn av de partipolitiska lotterierna, något som Expressen rapporterade om på fredagen.

Frågan har initierats av Sverigedemokraterna, det direkta syftet är att stätta stopp för Socialdemokraternas lotteriverksamhet. S får varje år mångmiljon­intäkter från A-lotterierna, med Kombilotteriet, Femman och Glädjelotten – något som har uppmärksammats i flera gånger i media under årens lopp.

Enligt Dagens Industri stod Socialdemokraternas lotteriverksamhet för närmare hälften av partiets intäkter 2021.

– Socialdemokraterna bedriver detta i sådan utsträckning att de hade inkomster på 150 miljoner för 2021. Det är tre gånger mer än vad Sverigedemokraterna hade i valkampanjkassa 2022, säger Tobias Andersson (SD), som är ordförande i riksdagens näringsutskott.

Enligt Tobias Andersson har S utformat systemet så att deras lotteriverksamhet undantas från kreditförbud. Han lyfter fram en granskning i DN för några år sedan som visade att tusentals personer hamnade hos kronofogden efter att ha köpt S-lotter på kredit.

Alla partier har ju möjlighet att bedriva lotteriverksamhet?

– Alla partier är inte lika skamlösa som Socialdemokraterna. Det handlar om moral och etik, att man inte driver personer som har spelmissbruk till kronofogden.

Det lyfts kritik på Twitter, att det här är ett sätt för regeringen att hindra oppositionen att finansiera sig?

– I Sverige har vi en väldigt generös offentlig finansiering av politisk verksamhet, där skiljer vi oss från många länder. Det är bara Socialdemokraterna som har gjort sig beroende av andra stöd, från fackförbund och sin bedrägliga lotteriverksamhet, säger Tobias Andersson.

Tobias Andersson har idag ingen information om vem som ska leda utredningen eller när den förväntas bli klar.

– Men jag tror inte det behöver ta längre än sex månader. Det är viktigt att vi under den här mandatperioden ser till att det här blir verklighet, så att Socialdemokraterna slutar driva spelmissbrukare till kronofogden.

Tobias Baudin, S.

Anderssons tillbakasmocka: ”Vad är nästa steg?”

Magdalena Andersson tycker utspelet går i linje med regeringen och Sverigedemokraternas politik efter valet.

– Syftet är att tysta en politisk motståndare, det största oppositionspartiet.
Den här typen av arbetsmetoder, det ser vi att högernationalistiska, autoritära rörelser använder när de kommer till makten.

Vad säger du om M och SD:s kritik om lotterier - gällande att de kan leda till spelmissbruk?

– Om man på riktigt var orolig över spelmissbruk så skulle man veta helt andra åtgärder. Den typen av lotterier som socialdemokrater och hela folkrörelsen, idrottsrörelsen, nykterhetsrörelsen, kulturrörelsen har, är inte den typ av lotterier som i första hand triggar spelmissbruk.

Hon anklagar regeringens agerandet för att vara någonting som auktoritära regimer i länder som Polen, Ungern och Turkiet skulle kunna göra.

– Det här är något helt nytt i Sverige. Det är väldigt väldigt osvenskt. Den här typen av åtgärder är någonting man förknippar med auktoritära regimer, inte med ett demokratiskt land som Sverige. Frågan är, vad är nästa steg?

Hon säger att Socialdemokraterna kommer drabbas om lagen mot lotterier blir verklighet.

– Socialdemokraterna är en röst för vanligt folk. Och det är klart att den rösten skulle bli svagare om det här blir verklighet, säger Andersson.