”Han förstod inte bilden som målades upp av honom”

Publicerad 2023-02-23

Kommissarie Anne Asp jobbade med Mats Löfving inom polisen i många år och de utvecklade en vänskap.

Under tiden som utredningen mot honom pågick berättade han att han förstod att den måste göras, men att han inte kände igen sig i bilden av honom som målades upp.

– Den press han var under går inte att förstå, men trots det minns jag att sista gången vi pratade om det så var han fortfarande samma glada Mats. När jag fick veta vad som hänt kändes det oerhört oväntat och sorgligt.

På torsdagsmorgonen hade kommissarie Anne Asp, polis sedan 40 år tillbaka, och en kollega till henne tänkt höra av sig till Mats Löfving.

– Vi hade ju givetvis sett utredningen och resultatet av den och tänkte höra om han ville ses, säger hon.

I stället nåddes hon på onsdagskvällen, precis som övriga Sverige, av beskedet att Stockholms regionpolischef Mats Löfving hittats död i sitt hem i Norrköping, 61 år gammal.

Kommissarie Anne Asp.

Bara några timmar innan ambulans kallades till Löfvings hem hade resultatet av den interna utredning som gjorts kring honom offentliggjorts.

En av utredarens slutsatser var att Löfving borde omplaceras eller sluta på sin post. Rikspolischef Anders Thornberg uppgav att han skulle ha arbetsrättsligt samtal med Löfving och därefter ta beslut om framtiden.

– Jag känner Mats som en stark person som kunde tackla problem. Men det spelar ingen roll hur stark man är när det blåser så här. Jag upplever att han lämnades väldigt ensam när redovisningen väl presenterades. Man måste ha stöd från sin arbetsgivare även i motgång, säger Anne Asp.

Mats Löfving.

”Kände inte igen sig i bilden”

Anne Asp är tydlig med att hon inte vet vilka av anklagelserna mot Mats Löfving som är sanna eller ej. Hon säger att alla människor har två sidor, att hennes förre kollega och vän kan ha haft sidor han aldrig visade för henne.

– Men jag upplever att det som skrivits om honom under detta varit så ensidigt. Jag kan inte minnas någon som blivit behandlad på samma sätt som honom av arbetsgivare och media. Det var mer inriktat på hans person än yrkesroll, upplevde jag.

Under utredningens gång hade Asp och Löfving kontakt. De sågs vid ett tillfälle, smsade desto mer.

Anne Asps bild är att Mats Löfving inte hade några invändningar mot att utredningen gjordes, att han förstod att anklagelserna var allvarliga och behövde utredas.

– Men han kände inte igen sig i bilden som målades upp av honom som person. Det gjorde inte jag heller och inte heller många andra som han jobbat med.

”Det får aldrig sluta så här”

Anne Asp skrev på torsdagen på Twitter: ”Är ni nöjda nu??? Ni som till förbannelse har drevat och/eller inte stöttat Mats Löfving som människa????”

Polisens externa utredning om polishärvan presenteras av utredaren Runar Viksten.

Hon håller fast vid att hon upplever att Mats Löfving lämnades väldigt ensam av arbetsgivaren, både under utredningens gång och när den presenterats.

– Jag läste att även Linda Staaf upplevde detsamma, att inte heller hon fick tillräckligt med stöd. Och det får aldrig sluta så här, med en människas död. Med anhöriga som står lämnade kvar. En människa kan aldrig göra något så hemskt att den ska lämnas så ensam, säger Anne Asp.

Mats Löfving ville bli polis sedan barnsben. Han utbildade sig till jurist och polis och blev landets yngsta länspolismästare år 2004, då i Östergötland där Anne Asp hade honom som chef.

– Jag har under 40 år haft en del chefer och jag gillade hans ledarskap. Det var rakt och tydligt, jag kunde alltid säga vad jag tänkte och tyckte. Han var även mån om att inte glömma bort hur det var för de på golvet, de med de tunga jobben. Jag minns att han brukade patrullera ibland på fredags- och lördagskvällar för att hålla sig uppdaterad, säger Anne Asp.

”Att det skulle sluta så här”

I rollen som ställföreträdande rikspolischef satt han i en av polisbussarna som utsattes för stenkastning under påskupploppen 2022. Anne Asp säger att det var typiskt Mats Löfving.

Eftersom Anne Asp själv haft flera chefsroller inom polisen utvecklades även en vänskap mellan henne och Löfving.

När de sågs tidigare i år och pratade om utredningen mot Löfving var han pressad av anklagelserna men ändå vid gott mod.

– Han var positiv trots allt som pågick runt om honom. Han ville nog tro att allt skulle gå bra.

Under torsdagen höll Polismyndigheten en tyst minut för Mats Löfving.

– Jag tänkte på hans familj då, detta må kännas för många av oss inom polisen men för dem är det värst. Och så tänkte jag på Mats. Den positiva och levnadsglada Mats som jag kände, och att det skulle sluta så här, säger Anne Asp.