'Enigt KU kommer kritisera regeringen'

Publicerad 2015-05-29

Statsminister Stefan Löfven och flera ministrar kommer att kritiseras av riksdagens konstitutionsutskott.

Man menar bland annat att erkännandet av Palestina hanterats felaktigt.

Även de rödgröna står bakom kritiken, erfar Ekot.

Det är på flera punkter som konstitutionsutskottet kommer att kritisera Löfvens regering, enligt vad Ekot erfar.

Det så kallade granskningsbetänkandet klubbas på tisdag nästa vecka, om inget oförutsett inträffar. I det kritiseras bland annat utrikesminister Margot Wallström och statminister Stefan Löfven för hur man hanterat erkännandet av Palestina. KU tycker att det gjorts felaktigt.

– Det formella beslutet att erkänna staten Palestina fattades 30 oktober 2014 efter vederbörlig beredning av ärendet och efter överläggning med utrikesnämnden, sa Wallström när hon försvarade sig inför KU tidigare i vår. 

Konstitutionsutskottet är inte kritiska till själva erkännandet, men tycker att regeringen hastade fram beslutet och att man gav omvärlden intrycket av att det var klart trots att det ännu inte diskuterats i utrikesnämnden.

Regeringen hade för bråttom

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström och regeringen i stort förtjänar enligt KU kritik för hur man skött försöket att avskaffa lagen om valfrihet i primärvården. Utskottet tycker bland annat att regeringen borde ha frågat Lagrådet, att den hade för bråttom och gav remissinstanserna för kort tid.

– Vi har berett ärendet enligt de regler som fanns. När lagrådet gjorde en annan bedömning återkallade vi propositionen, sa statsminister Stefan Löfven när han tidigare i år försvarade sig inför konstitutionsutskottet.

På en rad andra punkter tillrättavisas flera statsråd av KU. Bland annat vice statsminister Åsa Romson som snabbade borde ha rättat till en felaktig arbetsbeskrivning för sin statssekreterare, enligt vad Ekot erfar.

SD vill lägga till

Att ledamöterna i KU är eniga i sin kritik av en sittande regering, vilket alltså väntas ske nästa vecka, är ovanligt.

Den avvikelse som finns står Sverigedemokraterna för då de vill lägga till ytterligare två punkter till den redan långa listan. De vill att Löfven ska få kritik för att han satt kvar efter att ha förlorat budgetomröstningen, trots att han tidigare sagt att han skulle avgå vid en förlust. De vill dessutom gå längre i kritiken av Margot Wallström i Palestina-frågan.