Inför domstol för näthoten

Publicerad 2013-04-10

Rättegång mot mannen som hotade Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg.

Den 41-årige väktaren läste en text om moskéer i Aftonbladet – och hotade författaren, ledarskribenten Anders Lindberg, till livet.

I dag, ett halvår senare, ställdes han inför domstol, åtalad för olaga hot.

– Det var ett misstag, jag ångrar mig, säger han.

Mejlet skickades från 41-åringens dator klockan 05.29 den 29 september förra året. Personen använde täcknamnet "wolfs angle" som är en symbol för nazistiska organisationer. Han hade just läst en text om moskébyggen, skriven av ledarskribenten Anders Lindberg på Aftonbladet och bestämde sig för att kontakta skribenten:

Mannen skrev bland annat:

"Du är en måltavla. Om du verkligen bor i den lilla stuga på [Anders Lindbergs hemadress] som du är skriven på är det ju märkligt att ingen har släckt ditt usla liv redan."

Och:

"Det jag mest kommer att bry mig om i framtiden, näst efter mina närståendes vällevnad, är att sådana som du går en skräckfylld död till mötes"

– Som ledarskribent är jag van att få mycket mejl, men det här stack ut, det gick för långt helt enkelt. Det här var inte näthat, det var fråga om ett dödshot, säger Anders Lindberg som polisanmälde hoten.

Debatten om näthat blossade upp i höstas när Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, beskrev hur hon hotats till livet av meningsmotståndare på nätet. En kort tid efteråt togs näthatet också upp i SVT:s Uppdrag granskning där flera kvinnliga debattörer, författare och journalister berättade hur de utsatts för hot och hat, ofta med sexuella anspelningar.

5–10 procent klaras upp

Aftonbladet har också i flera omgångar granskat den största främlingsfintliga bloggen Avpixlat som kan beskrivas som navet för hatare på nätet, stödd av riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD).

Trots att 41-åringen använt sig av anonymiseringstjänsten Tor kunde Aftonbladets it-avdelning spåra hans ip-adress, och i slutet av förra året hämtades mannen in till förhör.

Han erkände direkt.

På onsdagen ställdes mannen inför domstol, åtalad för olaga hot, alternativt ofredande. Något som, enligt Brottsförebyggande rådets statistik, är mycket ovanligt. Hur många som åtalas och döms för näthat i Sverige är svårt att säga.

– Mellan fem och tio procent av alla anmälda fall av olaga hot klaras upp. Jag skulle säga siffran är ännu lägre vad gäller nätet, säger Sven Granath, kriminolog och forskare på BRÅ.

”Skakat på huvudet”

Den 41-årige mannen, som arbetar på ett vaktbolag, anlände till tingsrätten med mössan neddragen över ansiktet, och jackkragen uppdragen över näsan.

Han erkände att han skrivit mejlet, men ansåg inte att innehållet kan tolkas som ett hot.

– Jag läste hans text och höll inte riktigt med honom. Dessutom hade jag druckit alkohol och skrev mejlet i affekt. Det kan ses som en utskällning som gick något överstyr. Jag medger att det var elakt, onödigt och otrevligt. Men jag avsåg aldrig att skada honom, förklarade han i rätten.

På frågan vad han själv hade tänkt och gjort om han fått ett liknande mejl svarade han:

– Jag hade väl skakat på huvudet och kastat det i papperskorgen. Jag anser inte att det här är ett hot.

”Fått tankeställare”

Anders Lindbergs målsägarbiträde, advokat Thomas Olsson, påpekade dock det faktum att 41-åringen, genom att hota en journalist, hotat det fria ordet.

– Det här är ett led i den näthatsdebatt som pågått under hösten. Det bör beaktas att det är en samhällsfarlig företeelse att angripa det fria ordet och möjligheten att uttrycka åsikter, så det finns all anledning att se mycket allvarligt på det här.

När Aftonbladet når mannen via telefon vill han inte ställa upp på en intervju, men påpekar att han är ångerfull.

– Jag har fått mig en tankeställare på diverse plan. Jag hoppas att jag kan gå vidare efter det här. Jag har inga fler kommentarer, säger han.

Åklagare Agneta Klinga har yrkat att 41-åringen ska dömas till villkorligt fängelse och böter. Tingsrättens beslut meddelas den 17 april.