”Jag jobbar på förtroendet”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-10

Lena Mellin fikar med Mona Sahlin (S)

Mona sahlins val: En jättebulle När Aftonbladets Lena Melin bjöd på sommarfika ville Mona Sahlin (S) ha en jättestor kanelbulle som gick att dela i mindre bitar. ”Jag och mina kompisar brukar baka en gigantiskbulle, en hel bakplåt, och så bryter vi bitar av den medan vi fikar och pratar. Det är jättetrevligt,” säger Mona Sahlin.

Om Mona Sahlin blir statsminister i höst är det Miljöpartiets förtjänst.

Men S-ledaren tycker inte alls att hon hamnat i skuggan av Maria Wetterstrand.

– Det är själva poängen att Miljöpartiet växer och att Maria är populär.

Socialdemokraterna ligger på eller under sitt förra, usla, valresultat. Det lyfter inte för Vänsterpartiet heller. En rödgrön regering hänger på Miljöpartiets framgångar.

Så ser det ut valsommaren 2010 och Mona Sahlin har inget emot det.

För två år sedan enades S och MP om att jobba för en koalitionsregering 2010. Samarbetet skulle sträcka sig till 2020. Så blev det inte?

– Vi hade haft långa diskussioner med Vänsterpartiet. Men inträdesbiljetten var att ställa upp på budgetreglerna. Det gjorde inte V. Därför sa vi och Miljöpartiet att då går vi vidare tillsammans.

Då sa du också att Vänsterpartiet skulle ställas utanför och så skulle det förbli. Men det höll bara i två månader.

– Om inte vi och Miljöpartiet hade startat så hade tagit ännu längre tid för Vänsterpartiet. Jag tycker ärligt att trots att det var turbulent i början så blev det till slut bra.

– Jag hade ganska bråttom. Att gå ihop med andra partier var ett mycket större steg för oss än många insåg. Jag kände att väljarna behövde ha tid att vänja sig.

Vad tror du att väljarna drog för slutsatser?

– Väljarna låg faktiskt lite före. Efter valet 2006 lät statsvetarna i Göteborg väljarna rangordna vilken regering de ville ha. En ren S-regering kom först på fjärde plats. Det var en viktig anledning till att vi förlorade.

Förtroendet för dig är ungefär hälften så stort som Fredrik Reinfeldts. Vilken roll spelar det?

– Klart det spelar roll. När väljarna väl röstar på valdagen tar de ställning till en mix där en beståndsdel är om företrädarna är kapabla.

– Men jag jobbar på. Jag leder det stora partiet och de rödgröna, jag vill leda en ny regering.

Många hävdar att du straffas du för att du är kvinna. Tror du det själv?

– Nej, det tror jag verkligen inte.

Dina vallokomotiv satt alla i den förra S-regeringen. Vilket intryck ger det?

– Vad tillför Socialdemokraterna till det rödgröna regeringsalternativet? Regeringserfarenhet. Vi vet hur man regerar. Det ville jag signalera och det tycker jag att jag lyckades med.

Du har också i stort sett samma mål för politiken som Göran Persson?

– Vägarna att nå målen skiljer sig väldigt från 2006. Det är en del av förnyelsen av Socialdemokraterna.

Hur har du moderniserat Socialdemokraterna, tycker du?

– Det är inte längre en naturlag att Socialdemokraterna ska regera ensamma.

– Synen på utbildning. Betyg och att mäta kunskap får aldrig stå i konflikt med rätten till en och två eller tre chanser att fullborda en utbildning.

– Det tredje är jobbfrågan. Den nya är synen på dem som står allra längst från arbetsmarknaden. Det var många som inte fick någon hjälp av de system som vi omhuldade.

– Och så bort från debatten om privat eller offentlig, ägarformerna. Det viktiga är att man garanterar kvalitet och rättigheter oavsett vem som producerar tjänsten.

Hur långsiktigt är det rödgröna samarbetet?

– Jag hoppas väldigt långsiktigt. Men vi har inte satt upp ett årtal.

Enligt väljarna är ditt partis starkaste karaktärsdrag att stå på de svagares sida, stå för trygghet och rättvisa. Det borde du vara nöjd med.

– Absolut. Sedan jobbar vi ju också för att förtroendet för vår jobbpolitik och vårt ekonomiska alternativ ska växa.

Har du hamnat i skuggan av Maria Wetterstrand?

– Absolut inte. Jag har sett att Miljöpartiet har potential att växa och ta väljare över blockgränsen. Skulle jag vara besviken över att Maria är populär och att Miljöpartiet växer? Absolut inte, det är själva poängen.

Vad är det roligaste du har gjort i ditt politiska liv?

– När jag känner att jag berört någon annan, att ha fått någon annan att tänka efter. Det får jag energi av.

I det rödgröna Sverige får alla löntagare höjd skatt. Men de som är med i a-kassan får subventionerade avgifter. Är det rättvist?

– Är det rättvist att dela på riskerna? För mig en av de bärande tankarna i trygghetsförsäkringarna.

Vilken är valets viktigaste fråga?

– Blir du förvånad om jag svarar jobben? Jobben för att klara framtidens välfärd. Jobben för ungdomars tro på framtiden. Gröna jobb för att klara klimatomställningen.

Du är en av Sveriges mest erfarna politiker. Riksdagsledamot 1982, minister första gången 1990. Vad skulle du göra om du inte var politiker?

– Jag skulle bli en kvinnlig Anders Carlberg som startar ett Fryshus för tjejer.

Mikael Damberg, tung sosse, anser att avdraget för hushållsnära tjänster är billigt, bra för jämställdheten och gynnar välfärden. Det tycker inte du.

– Mikael Damberg är stockholmare. Det pusslande som väldigt många barnfamiljer ägnar sig åt här är tungt och svårt. Men skattesubventionerade tjänster är inte lösningen.

Socialdemokraternas ställning i Stockholm måste stärkas, slog ni fast i analysen efter förlusten 2006. Men nu ligger ni ännu sämre till.

– Om jag hade en enkel och tydlig analys skulle det kanske se annorlunda ut. Vi har ett jobb att göra de månader som återstår.

Dåvarande EU-kommissionären Margot Wallström sa att alliansen sköter EU-arbetet bättre än S-regeringen. Hur kändes det?

– Jag noterade det. Det är bara att ta till sig. Men jag tror att det går att vara ännu mer aktiv än den här regeringen varit.

Vill du ha Margot Wallström i din regering?

– Om det blir en rödgrön regering är jag den enda som vet vad jag ska bli, statsminister. Men att Margot är en viktig person för mig tror jag alla har uppfattat.

Är du förvånad att ni tappade stöd när de rödgröna presenterade sin skuggbudget?

– Jag tar det på stort allvar. Jag tror att det som hände är att regeringen lyckades gå i opposition. Det gjorde att Moderaterna mobiliserade, vi har däremot demobiliserats.Det finns frågetecken kring bensinskatten, till exempel.

Du tjänar mycket och bor i ett ordinärt radhus på en ordinär gata. Vad gör du med dina pengar?

– Jag har tre barn som jag stöttar på bästa sätt.

Många sossar anser att Socialdemokraterna är utsatta för ett drev. Är du förbannad över det?

– Ibland blir granskningen som om vi var regering och regeringen opposition. Men det var inte det som låg bakom att vi tappade stöd i maj. Utan en relevant undran från många väljare om bensinskatten till exempel.

Du tittar dig i spegeln varje dag och frågar om det är värt att fortsätta, har jag läst.

– Jag har varit med så länge att jag vet att makt korrumperar och då är det en motkraft att tänka efter, ofta, är jag här för att förändra eller inte? Det är det som ska vara drivkraften, inte något annat.

Ligger de rödgröna till vänster eller höger om socialdemokraterna?

– Miljöpartiet har utan tvekan tillfört en tydligare mittendimension. Utan dem hade det inte varit ett mitten-vänsteralternativ.

Vad gör du helst om du är ledig?

– Jag älskar att gå på gymmet. Jag går väldigt mycket på teater, bio och slukar böcker. Allt som gör att tankarna far iväg gör att jag vilar och får energi.

Hur många timmar i veckan är du bara Mona?

– Om man inte hittar de utrymmena så orkar man inte. Får man 30 minuter så gäller det att ta tillvara på dem och det är jag rätt duktig på.

Till sist, till kaffet ville du ha en stor kanelbulle som går att skära i mindre bitar. Ganska speciellt.

– Jag och mina kompisar brukar baka en gigantisk bulle, en hel bakplåt, och så bryter vi bitar av den medan vi fikar och pratar. Det är jättetrevligt.

Under sommaren intervjuade Aftonbladets politiska reporter Lena Mellin riksdagens partiledare.

Över en kopp kaffe pratade de skattepolitik, yrkesstolthet och föräldramöten.

Här hittar du alla partiledarintervjuer.

Lena Mellin.

Följ ämnen i artikeln