Betyg från sexan – helst redan från fyran

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2010-05-18

Så vill Björklund sänka betygsåldern om regeringen vinner valet

Dagens tredjeklassare kan räkna med betyg från sexan - om regeringen vinner valet.

Men utbildningsminister Jan Björklund (FP) vill gärna se betyg ännu tidigare.

– Jag skulle kunna tänka mig från fyran, säger han till Aftonbladet.

Alliansen lovade redan i valrörelsen 2006 att införa betyg från sjätte klass, i stället för som i dag från årskurs åtta. Men först i dag presenterade utbildningsminister Jan Björklund förslaget.

Tanken är bland annat att tidigare betyg ska få eleverna att plugga mer.

"Mer på allvar"

– Jag hoppas och tror att förekomsten av betyg innebär att skolan blir lite mer på allvar. Elever kommer att anstränga sig mer, plugga lite mer och det är en önskvärd effekt. Jag tror att det kommer höja resultaten i den svenska skolan, säger Björklund till Aftonbladet.

Själv hade han och Folkpartiet gärna sett betyg ännu tidigare.

– Jag skulle kunna tänka mig från fyran, men nu har vi valt sexan.

Vinner regeringen valet är tanken att betyg ska ges till de elever som börjar sexan hösten 2012. Precis som i åttan ska betyg delas ut både höst och vår.

Rödgröna oeniga

Vinner däremot oppositionen är läget mer osäkert. Socialdemokraterna beslutade 2007 att öppna för tidigare betyg. Miljöpartiet och Vänsterpartiet är emot och vill helst vänta med betygen till årskurs nio. Vänsterpartiet går längst och vill att betyget bara ska tala om att eleven genomgått utbildningen och fått de kunskaper som han eller hon har rätt till.

Misslyckas de rödgröna med att bli överens tänker Jan Björklund göra betygen till en valfråga.

– Om de inte vill genomföra detta så blir det en valfråga, säger han.

Oppositionen har tidigare krävt en uppgörelse mellan blocken om betygen. I dag menar man att Jan Björklund har gjort valtaktik av frågan.

”Partipolitik före arbetsro”

– Jag tycker det är tråkigt att man inte har tagit vår utsträckta hand för att få arbetsro i skolan, säger Marie Granlund, skolpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Men med tanke på att ni inte är överens är det väl ganska naturligt att han gör det?

– Ja, det kan man tycka om man sätter partipolitik och valet före arbetsro i skolan.

Vilket är de rödgrönas besked till väljarna i betygsfrågan?

– I dag har jag inget besked men jag har besked om att vi kommer lämna besked. Jag utgår från att vi blir överens före valet. Vi har bra samtal och jag känner mig optimistisk, säger Marie Granlund.

Fler skolnyheter

Förutom tidigare betyg väntar flera nyheter på skolans område de närmaste åren: En ny sexgradig betygsskala införs, nationella prov blir obligatoriska från trean och redan i dag ges skriftliga, betygsliknande, omdömen från första klass. Den nya skollagen säger också att bara legitimerade lärare ska få sätta betyg.

Vinner de rödgröna valet tänker man avskaffa betygsliknande omdömen från första klass. Dessutom vill man ha tydliga kriterier för vad som krävs för de olika stegen i den nya betygsskalan.

”Betyg från sexan, men helst
fyran”