Så ska missbruket av svenska pass stoppas

Uppdaterad 2016-05-12 | Publicerad 2016-04-05

Missbruket av svenska pass ska minskas. Därför kommer flera nya passregler att träda i kraft redan den 15 april, det skriver polisen på sin hemsida.

Anledningen till regeländringen är att svenska pass tidigare har missbrukats och använts av andra en den som innehar passet. Det innebär en säkerhetsrisk då organiserade brottslingar eller terrororganisationer kan resa anonymt på andras pass. Under 2013 anmäldes hela 177 000 svenska pass som försvunna, stulna eller borttappade.

Begränsat resande med provisoriska pass

Nu har riksdagen sagt ja till regeringens proposition om att minska missbruket av svenska pass. Från och med den 15 april i år kommer det därför endast gå att få ut max tre vanliga pass under en femårsperiod. Om de behövs kan sedan provisoriska pass utfärdas för specifika resor.

”En nyhet med de provisoriska passen är att de inte bara blir tidsbegränsade utan även geografiskt begränsade till det specifika land man tänkt resa till. Om man ansöker om ett provisoriskt pass och har ett vanligt pass som fortfarande är giltigt kommer det vanliga passet att återkallas och spärras internationellt” skriver polisen.

Giltighetstiden minskas för pass till barn

Utöver detta kommer pass till barn under 12 år bara att gälla i tre år, detta då barns utseende förändras snabbt. På så vis hoppas man även minska missbruket av barnpass. Vanliga pass kommer att gälla i fem år, precis som i dag.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln