Åtta av tio asylsökande saknade pass 2015

Publicerad 2016-01-04

Fler falska pass i omlopp

ID-kontroller införs på Kastrup.

Förra året saknade åtta av tio asylsökande id-handlingar.

Samtidigt skedde en kraftig ökning av brotten med manipulerade look-alike-pass.

– Man använder passen för att söka asyl. Ett syriskt pass ger större chans till asyl i Sverige, säger Mikael Mattsson, chef för gränspolisen region syd.

Ett stort antal identitetshandlingar skickas varje vecka med post mellan olika länder. Misstänkta brott med falska pass, manipulerade pass och så kallade look-alike-pass har ökat kraftigt det senaste året.

– Under 2014 hade vi ett par sådana ärenden i månaden. Nu har vi ett eller två fall i veckan, säger Johan Jönsson, inspektör gränspolisen region syd.

Nyckeln till att ta sig in

Mångdubblingen av den här typen av brott med id-handlingar kan förklaras av den stora flyktingströmmen.

Under 2015 saknade 81 procent av de 162 877 som sökte asyl i Sverige pass, enligt nya helårssiffror från Migrationsverket som SvD tagit del av. Bland syriska flyktingar, som får betala cirka 2 500 kronor för ett lagligt pass, är siffran 59 procent, medan hela 99 procent av dem som kom från Afghanistan saknade pass. Enligt afghanska flyktingar som SvD talat med är det svårt att över huvud taget få tag på id-handlingar i Afghanistan. Dessutom godtas vissa afghanska handlingar inte i Sverige eftersom de inte anses tillförlitliga.

Att komma över ett illegalt pass kan därför vara nyckeln till att ta sig in i ett land.

– En del använder pass från andra länder än vad de själva kommer ifrån. Har man ett pass från Syrien är chansen större att man får stanna i Sverige, säger Michael Mattsson.

Det är tips från olika postleverantörer som gör att polisen kan utreda den här typen av brott. När exempelvis Postnord får in ett misstänkt brev så kontaktas polisen. En patrull skickas ut för att kontrollera brevets innehåll. Ibland rör det sig om flera pass i en och samma försändelse.

Guldgruva för människosmugglare

Svenska pass är en guldgruva för människosmugglare. En person kan sälja sitt pass till en smugglare för uppemot 10 000 kronor. Hen anmäler det sedan stulet och får ett nytt.

Det har, enligt Mikael Mattsson, blivit allt vanligare med så kallade look-alike-pass. Det innebär att smugglaren parar ihop en flykting med en annan person – som är väldigt lik flyktingen. Och så får flyktingen använda dennes pass. I många fall rör det sig också om falska pass eller stulna pass som har manipulerats.

– Ibland har man manipulerat stulna pass så att de ska användas av någon annan. Ett sätt är att byta ut fotografiet, säger Johan Jönsson.

Mikael Mattsson tror att misstänkta brott med identitetshandlingar kommer fortsätta öka under 2016.

– Det finns en risk att användningen av look-alike-pass kommer öka i och med id-kontrollen på Kastrup och att Danmark har infört gränskontroll.